Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

HDZ će voditi Vijeće za borbu protiv korupcije

21.12.2011. 23:00
HDZ će voditi Vijeće za borbu protiv korupcije


Da bi se domogli časne dužnosti vođenja Antikorupcijskog vijeća, HDZ-ovci su laburistima ponudili i vrlo vrijedno mjesto promatrača u EU parlamentu


U šestom sazivu Sabora koje završava danas, Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, popularno zvano Antikorupcijsko vijeće, vodio je SDP-ovac Željko Jovanović poznat po svojim tvrdnjama da je vrh HDZ-a zločinačka organizacija. Zbog tih ga je izjava HDZ tužio i skinuo mu zastupnički imunitet. Nakon toga je protiv HDZ-a podignuta optužnica zbog nezakonitog financiranja stranke i čeka ih suđenje. Međutim, u sedmom sazivu hrvatskog parlamenta koji će se danas konstitiurati Antikorupcijsko vijeće vodit će – zastupnik HDZ-a! To je rezultat pregovora između oporbenih stranaka koji je jučer pretočen u pisani sporazum što su ga u Saboru potpisali Branko Bačić (HDZ), Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) i Dinko Burić (HDSSB).
Visoki ulozi
Potpisivanje je prvo bilo predviđeno za 14 sati, ali je odgođeno za sat kasnije jer se otegla sjednica predsjedništva HDZ-a koja je započela u podne i bavila se upravo podjelom dužnosti u Saboru. Naposljetku se Bačić pojavio iza 15 sati, a onda je uslijedila dodatna runda razgovora koja je trajala četrdesetak minuta. Razlog je bilo HDZ-ovo inzistiranje da im pripadne čelno mjesto u Antikorupcijskom vijeću koje je u oporbenoj kvoti. Koliko im je bilo stalo do te dužnosti pokazuje činjenica da su žrtvovali jednog promatrača u Europskom parlamentu, što je statusno vrlo atraktivno mjesto. Naime, euro-promatrači će imati pravo na visoke devizne dnevnice, naknadu putnih troškova, ured u Europskom parlamentu i tajnicu. Od pet opozicijskih promatrača tri će imati HDZ, a po jednog laburisti i HDSSB, o čemu su u startu pregovora tek sanjali. Da bi se dokopali Antikorupcijskog vijeća, HDZ se odrekao i vođenja jednog saborskog izaslanstva pri nekoj od međunarodnih institucija. Dva izaslanstva su pripala oporbi,a raspodijelili su ih laburisti i HDSSB. Budući je HDZ stranka pod optužnicom, novinare je zanimalo što o tome misle Burić i Lesar koji su se složili da najveća oporbena stranka preuzme Antikorupcijsko vijeće.
Proaktivni pristup
– Kazneni postupak protiv HDZ-a nije bio predmet ovih razgovora. HDZ uživa povjerenje dijela birača, sukladno tome određen broj mandata i zato nema smetnje da dobiju ovo dužnost. Uostalom, možda je najbolje rješenje da baš HDZ bude na čelu Antikorupcijskog vijeća, možda će se najviše baviti sami sobom, rekao je Burić. Lesar je dodao kako vjeruje da će HDZ “proaktivno voditi Vijeće”. Bačiću nije bilo upućeno ovo pitanje, ali je ipak samoinicijativno na njega odgovorio.
– Iza nas su demokratski izbori na kojima su mandate dobila 44 časna i poštena člana HDZ-a koji su primjereni za obnašanje svake dužnosti u Saboru. Prema tome ne postoji nikakva dvojba, upozorio je glavni tajnik HDZ-a.
Inače, HDZ je sporazumom dobio oba oporbena potpredsjednika Sabora te 8 mjesta predsjednika saborskih odbora, a laburisti i HDSSB po dva.
– Bili su ovo dobri pregovori u prijateljskom ozračju. A svaki sporazum je kompromis, zaključio je Bačić.


Jovanović: Puna podrška




– Dobro je rješenje da predstavnik najjače oporbene stranke bude predsjednik Vijeća. Tko god bio predsjednik, ne želim se naime miješati u kadrovska pitanja HDZ-a, dat ćemo mu maksimalnu podršku da zajedno gradimo društvo bez korupcije. Želim da budući predsjednik Vijeća zajedno sa svim ostalim članovima doprinese da u hrvatskom društvu nikada više ne bude crnih fondova nego da postanemo društvo bez korupcije, rekao je dosadašnji predsjednik Vijeća Željko Jovanović (SDP).