Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Karma dobila posebne uvjete gradnje

21.12.2011. 23:00
Karma dobila posebne uvjete gradnje


Željko Perović upitao je Željka Predovana, čija je tvrtka Block projekt i izradila prijedlog izmjena DPU-a, ima li on uopće savjesti, aludirajući na Predovanov sukob interesa. Na to mu je Predovan replicirao riječima: “Ajd’ molim te, idi leći!”


Nakon sedam godina „kuhanja” gradski vijećnici jučer su usvojili Prostorni plan uređenja Grada Zadra. Obrazlažući osnovne namjere PP-a, gradski pročelnik za graditeljstvo Matko Segarić rekao je da se planom prenamjenjuju turističke i gospodarske zone koje nisu niti će biti u izvornoj funkciji. Također, novim PP-om namjera je bila legalizirati što veći broj bespravno sagrađenih objekata. Po novome, namjenu mijenjaju prostori koji se nalaze u turističkim zonama kao što su: zona odmarališta Janko Gredelj, Suha, Vitrenjak koje prelaze u zone u kojima je moguća i stambena izgradnja. Bagat, pogon B, SAS, Bregdeti također mijenjaju svoju isključivo gospodarsku namjenu u mješovitu. Novim izmjenama od sad je moguća gradnja i na neizgrađenom građevinskom zemljištu u tzv. zaštićenom pojasu 70 m od mora, pod određenim uvjetima na parceli manjoj od 400 m/2. Zanimljivo je da je do sad prostorno planska regulacija onemogućavala gradnju hotela na npr. gradnju hotela preko 80 ležajeva na Poluotoku što je jučerašnjim izmjenama omogućeno.
Kompromis u Arbanasima
 Prvi put se ide i na definiranje prostora iznad Ulice Hrvatskog sabora na Bilom brigu te iznad prometnice za Kožino, gdje je za uređenje tih prostora uvedena obveza arhitektonskog natječaja. Karma u Arbanasima je dobila posebne uvjete gradnje koji su rezultat kompromisa između želja vlasnika parcela, struke i susjeda. Daljnja bespravna gradnja onemogućit će se učestalim orto-foto snimanjem cijelog područja. Pročelnik Segarić je rekao da će Grad Zadar svakih šest mjeseci naručiti novo orto-foto snimanje koje se pokazalo i ne tako skupim. Na tim zračnim snimkama vidjet će se svaka nova građevina i tako odmah provjeriti ima li ona sve papire potrebne za gradnju.
No oporbenoj Sabini Glasovac nije jasno na koji način novi PP Grada Zadra definira policentrični razvoj grada. Gubi li ovim dokumentom grad svoj urbani identitet, kao što ga je izgubio preseljenjem života s Poluotoka u nimalo urbanizirane trgovinske centre. Glasovac se ponovno zapitala stavlja li se gospodarenje prostorom u ruke investitora samo zato što Grad nema novaca za realizaciju predviđenih sadržaja.
Resorni pročelnik Segarić rekao je da je od 1.538 prispjelih primjedaba, njih skoro pola usvojeno, djelomično usvojeno ili je na njih dano mišljenje.
Usvojem i UPU Novog Kampusa
Na jučerašnjoj sjednici usvojen je i UPU uređenja prostora vojarne Franka Lisice – Novi kampus. U gradskim kuloarima neslužbeno smo doznali da bi se u petak mogla objaviti informacija o dobivanju 1/3 sredstava potrebnih za realizaciju ovog UPU-a. Obrazlažući ovaj UPU, uime izrađivača plana Županijskog zavoda za prostorno planiranje i urbanizam Nives Kozulić je rekla da su se ovim UPU-om kampusa stekli preduvjeti za apliciranje prema norveškom natječaju. Obuhvat je veličine 14,3 ha, a imat će kapacitet 10.000 studenata. Predviđene su četiri faze realizacije u konačni sveučilišni campus. U prvoj fazi bi se izgradila sveučilišna knjižnica, u drugoj je predviđeno izmještanje Vodovoda, u trećoj MUP-a, a u četvrtoj fazi izmještanje i postojećih školskih centara.
Malu buru izazvale su izmjene i dopune DPU Punta Skala. Naime, austrijskom investitoru nije dobro krenuo posao s dugoročnim iznajmljivanjem apartmana, pa je od gradskih vijećnika zatražio da mu se omogući izgradnja određenog broja vanjskih bazena u obalnom pojasu i prenamjenu apart-hotela u turističke apartmane.
Predovan “branio” Punta Skalu
Za Sabinu Glasovac iz SDP-a cijelo naselje Punta Skala je preizgrađeno i primjer betonizacije naše obale. Na to joj je replicirao vijećnik HSLS-a Željko Predovan, govoreći da je cijeli prostor zapravo podizgrađen i da se dio bazena treba realizirati u pomorskom dobru za što će investitor, iako ima koncesiju na gospodarsku djelatnost, ionako tražiti koncesiju s pravom građenja. Predovanu nije jasno kao to da kod nekih postoji argument da će naši ljudi biti samo radnici. Na drugu stranu je izvjesno da će investitor svojim sredstvima urediti obalni pojas koji je danas dobro nagrizlo jugo. Uz to se Predovan obrušio na tezu Sabine Glasovac kako je jedini interes u tom prostoru što radnici rade za 2.000 kn, bez plaćanja prekovremenog rada.
Međutim, to je isprovociralo nezaobilaznog vijećnika DSU Željka Perovića koji je rekao da Austrijanci ne mogu prodati svoje apartmane, pa onda maltretiraju gradske vijećnike. Uz to je zapitao vijećnika Predovana, čija je tvrtka Block projekt i izradila prijedlog izmjena DPU-a, ima li on uopće savjesti, aludirajući na Predovanov sukob interesa. Na to mu je Predovan replicirao riječima: “Ajd’ molim te, idi leći!” Predovan se time obranio aludirajući na prečesto, više puta neracionalno Perovićevo korištenje govornice u gradskom vijeću. Većinom glasova izmjene DPU Punta Skale su ipak usvojene.