Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Krv darovalo 190 Zadrana

21.12.2011. 23:00
Krv darovalo 190 Zadrana


Udruga dobrovoljnih davatelja krvi Kalelarga je ovoga puta za svaku ženu darivateljicu osigurala po jednu crvenu ružu, a Danici Popović, koja je jučer po 60. put darovala krv uručeno je posebno Kalelargino priznanje, Plutej Sv. Nediljice, izrađen u Arheološkome muzeju


U Hrvatskom narodnom kazalištu danas je bilo neobično živo i to znatno ranije nego što je bio zakazan početak velike akcije darivanja krvi, Božić 2011. Početak je bio zakazan za osam sati, a pojedini vjerni davatelji su stigli i prije 7,30 sati poput Borisa Lisice, koji je jučer prvi dao krv. Već na početku se vidjelo da će ova akcija biti vrlo uspješna jer je stalno bila velika gužva, stalno su pristizali darivatelji, a sve su pjesmom pratili mnogi zadarski pjevači. Bili su tamo stari zabavljači na ovakvim akcijama poput Duška Nonkovića Buće koji je ispred kazališta pjesmom pozivao Zadrane na akciju, a pjevali su još i Pero Miholović te Bepo Matešić sa svojim Kantadurima.
Udruga dobrovoljnih davatelja krvi Kalelarga je ovoga puta za svaku ženu darivateljicu osigurala po jednu crvenu ružu, a Danici Popović, koja je jučer po 60. put darovala krv uručeno je posebno Kalelargino priznanje, Plutej Sv. Nediljice, izrađen u Arheološkome muzeju. Direktor toga zadarskog muzeja Smiljan Glušćević nam je kazao kako je na davanje stigla i jedna skupina arheologa te ustanove.
Inače, krv su došli dati mnogi stari i odavno poznati darivatelji, ali je bilo neuobičajeno puno i mladih ljudi, onih koji su se odazvali prvi put. Među stare darivatelje svakako na prvo mjesto treba staviti Borisa Škari, jučer mu je u knjižicu upisan 102. put! On je nedavno za stotinu davanja dobio posebno priznanje predsjednika Republike. Vidjeli smo još na desetke starih darivatelja, poput Danijela Kotlara, Ivice Obada, Jose Malte, Milijane Urošević, Pere Šoše, Novice Erlića, Vlade Bratovića, ali i novinare Damira Maričića i Nenada Marčinu te mnoge druge. Marčina je doveo i grupu svojih turističkih vodiča. Bila je tamo i Marija Tesla Papo, žena koja je počela krv darivati još 1979. godine u Plodinama, a jučer je upisala jubilarni 70. put!
Među mlađim Zadranima darivatelj po šesti put je bio Ivan Bajlo, koji je sa sobom doveo malenoga sina Eugena “da se uči i da i sam postane darivatelj”. Mlada odvjetnica Ana Grbić jučer je nakupila pet davanja, a 11 davanja Đani Iglić, predsjednik Ronilačkoga kluba “Sv. Roko” iz Bibinja koji potječe iz darivateljske obitelji, njegov otac Dragutin je dao krv 70-ak puta.
Cijelu uspješnu akciju u kojoj je krv dalo čak 190 Zadrana, među kojima 80 žena, vodile su liječnice Odjela za transfuziju zadarske Bolnice šefica Ivna Lucin i Marijana Nadinić. Naravno, ništa ne može bez medicinskih sestara, a jučer ih je bilo čak devet! To su: Sonja Mazor, Jasna Dunat, Sonja Cota, Jagoda Eškinja, Sanja Glavan, Majda Petrić, Marija Kostadinovski, Sanja Novosel i Ana Rogoznica.
I brojni donatori su se iskazali pa je za darivatelje bilo prigodne hrane i pića, čak i dvije rožate.