Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Malo im za sreću treba

21.12.2011. 23:00
Malo im za sreću treba


Upoznajmo njihove želje i potrudimo se da one za većinu prvi put budu ostvarene. Jer ne žele puno, a vjerujte, tako bi im puno značilo, kaže ravnateljica Vukman


Sreća mnogima daje previše, a nikome dosta – govori jedna latinska poslovica i ma koliko se naša sreća, u nekim trenucima činila neznatnom, pročitavši božićne želje štićenika Doma za odgoj djece i mladeži, rijetki će ostati nedirnuti njihovom skromnošću. Anđela je poželjela neku društvenu igru, kako bi im svima bilo zanimljivije. Danijel bi najviše volio biti doma, a ako mora birati nešto od poklona, želio bi trenirku i slatkiše. Roko želi dezodorans, a Marko majicu. Kiki želi dres Krešimira Ćosića, a Ana knjigu Warriorcats. Njihove želje mogu se vidjeti na Facebook stranici akcije “Onaj super osjećaj kad nekom pomogneš” koju je pokrenuo portal Index.hr. Oni su kontaktirali zadarski Dom za odgoj djece i mladeži, a nakon toga su djelatnici organizirali radionicu na kojoj su djeca napisala svoje božićne želje.
U pozivu za akciju piše kako – djeca koja imaju ljubav, imaju sve, a djeca koja imaju dom, to “sve” imaju gdje staviti – neka ovom akcijom njihove želje ne ostanu samo želje.
– Spustimo pogled i pogledajmo ih bolje. Upoznajmo njihove želje i potrudimo se da one za većinu prvi put budu ostvarene. Jer ne žele puno, a vjerujte, tako bi im puno značilo. Ne radi se o tome da djeca žele materijalno, nego žele osjetiti ono što smo svi mi nekada imali, a danas nastojimo osigurati svojoj djeci: ljubav, topli dom, kutak svojeg malog svijeta… stoji u pismu Tatjane Vukman, ravnateljice Doma za odgoj djece i mledeži.
Akcija je pokrenuta slučajno, a oni koji su pročitali želje štićenika Doma nerijetko su ostali zatečeni. Nitko od njih ne želi neke velike i skupe darove, najčešće želje su – majica, šminka, igračka te miris i slatkiši.
– Nazvali su nas s Indexa te su nam javili da je pokrenuta akcija u kojoj žele javnosti prezentirati želje djece u sustavu socijalne skrbi. Potrudili smo se da kroz radionicu djeca izraze svoje želje, a i nas koji živimo s njima je iznenadila ta skromnost i realnost njihovih želja, kaže Vukman dodajući da je interesantno iskustvo bilo prošle godine kada su djeci dijelili iste plišane igračke, samo različitih boja.
 – Zanimljivo je da su svi željeli dobiti igračku, pa i oni od 18 godina i to ih je zaista učinilo sretnima, kazala nam je ravnateljica Vukman.


Kako pomoći?




Oni koji žele pomoći štićenicima zadarskog Doma za odgoj djece i mladeži to jednostavno mogu učiniti – donijeti darove u Dom na Voštarnici, poslati ih poštom ili uplatiti sredstva na žiro-račun:
Hrvatska poštanska banka 2390001 -1100011351.