Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Povećane plaće odgojiteljicama u gradskim vrtićima

21.12.2011. 23:00
Povećane plaće odgojiteljicama u gradskim vrtićima


Ja sam u petak imao sastanak s predstavnicima oba gradska vrtića i obje su izišle vani, a da niti jednoj nije falila dlaka s glave, nisam ih pojeo, niti bilo što drugo. Razgovarali smo o svim problemima koje muče vrtiće, a prije svega o donošenju kolektivnog ugovora, rekao je Nekić, dok je Vrančić ustvrdio kako „nikakvog dramatičnog sastanka s djelatnicama nije bilo”


Podiže li se odgojiteljicama u gradskim vrtićima plaća za 3% zato što su njihove plaće neusklađene s onima učiteljica što traži zakon ili zato što je to sindikalni zahtjev, te ima li s time ikakve veze sastanak za koji je gradonačelnik Zvonimir Vrančić kazao da se nije održao, a pročelnik UO za odgoj i školstvo Joso Nekić da jest, dvojbe su koje su obilježile raspravu o javnim potrebama u predškolskom odgoju i školstvu na proračunskoj sjednici Gradskog vijeća.
Pročelnik Nekić se, govoreći o programu „teškom” ukupno 46,5 milijuna kuna pohvalio spomenutim povećanjem plaća odgojiteljicama, da bi mu vijećnica Irena Dragić (SDP) uzvratila kako su još 2009. odgojiteljicama za 10% smanjene plaće, u trenutku kada su se plaće smanjivale svim djelatnicima koji plaću primaju iz gradskog proračuna.
– Njihova plaća će i uz to povećanje biti niža od plaće učiteljica, iako Zakon o predškolskom odgoju traži da bude usklađena. Nemaju ni potpisan kolektivni ugovor što znači da za božićnicu, regres i darove za djecu u potpunosti ovise o Gradu, a gradonačelnik nije čovjek koji voli dijeliti božićnice, rekla je Dragić, na što je njezina stranačka kolegica Sabina Glasovac pitala kako to da se 3%, od oduzetih 10% vraća samo odgojiteljicama, a ne svima kojima je bilo oduzeto zbog krize.
– Nije bilo nikakvog dramatičnog sastanka s djelatnicama vrtića. Proračun je napravljen prije mjesec dana. Nikakve interventne sjednice u petak nije bilo. Povećanje od 3% nije dovoljno. Sad možemo toliko, a naša je želja da do konca godine bude i novog povećanje. Ne radi se tu ni o kakvom pritisku, rekao je Vrančić.
Vijećnik DSU-a Željko Perović u raspravi je rekao i kako se „tete” u vrtićima žale i da same moraju kupovati wc papir.
– Vama to, gradonačelniče, ne smiju reći, zaključio je.
– Klub SDP-a pokušava progurati da su gradonačelnik i pročelnik nekakvi vukovi, a odgojiteljice janjad i da ta janjad ne smije jedne jedine riječi reći nikom u gradskoj upravi, a naš posljednji sastanaka je trajao tri sata. Ja sam u petak imao sastanak s predstavnicima oba gradska vrtića i obje su izišle vani, a da niti jednoj nije falila dlaka s glave, nisam ih pojeo, niti bilo što drugo. Razgovarali smo o svim problemima koji muče vrtiće, a prije svega o donošenju kolektivnog ugovora, i nadam se da ćemo donijeti kolektivni ugovor za djelatnike u predškolskom odgoju kao što smo ga donijeli i za druge. Kako su to one, tako uplašene i jadne, što je vaša obmana, izborile povećanje plaća od 3%, uzvratio je Nekić koji je ovim odgovorom isprovocirao Sabinu Glasovac da s govornice pročita sms poruku za koju je kazala kako ju je dobila nakon prošle sjednice Vijeće, a u kojoj jedna od zaposlenica vrtića traži da upita Nekića imaju li kolektivni ugovor, je li im plaća po zakonu i dodaje: „Ne možemo javno istupiti, samo nas plaše.”


Uskrsnice za 6.000 umirovljenika




– Uskrsnice će ove godine dobiti 6.000 umirovljenika čija mirovina ne prelazi 2.000 kuna i to po 200 kuna, izvijestio je pročelnik UO za socijalnu skrb i zdravstvo Mario Pešut koji je izvijestio i kako je prije nekoliko dana donacija tvrtke T-mobile usmjerena za kupnju lifta za ulaz osoba s invaliditetom i teško pokretnih osoba u bazen u ŠC Višnjik, a napominjući kako 250.000 kuna nije dovoljno za izgradnju novog azila za napuštene životinje, pozvao je vijećnike da pomognu donacijama da se to riješi prije turističke sezone.
Koalicijski partner HDZ-a, Duško Vuković (HSU) u glasovanju je podržao program javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu, unatoč tome što je kazao kako je „nezadovoljan što je smanjen cenzus za uskrsnice”, dok su vijećnici SDP-a bili protiv, među  ostalim i zbog toga što, kako je napomenuo Željko Ivančević, nema predviđene izgradnje ustanova za smještaj starijih osoba i hospicija.
– Dok drugi gradovi uz obalu otvaraju hospicije, naši su ljudi svoje starije osobe prisiljeni davati na skrb u neke sumnjive ustanove, rekao je Ivančević.


Šarić-Frantin: Postoje “našiji” od naših


SDP i HNS glasovali su protiv Programa javnih potreba u sportu prije svega zbog izdvajanja za KK Zadar i NK Zadar kojima će biti transferirano po 3,8 milijuna kuna.
– Stanje u sportu obrnuto je proporcionalno ulaganjima. Zašto ova dva kluba dobivaju po 3,8 milijuna kuna, a KK Borik – Puntamika koji također igra u prvoj ligi 1,2 milijuna kuna? Jesu li ovi ‘našiji’ od naših? Što bi bilo da zamijenimo iznose? Možda bismo gledali utakmice s Realom i Maccabijem, a ne s Križevcima i Zabokom? Uz to, Sportska zajednica Grada Zadra, koja treba ubuduće odlučivati o kriterijima za dodjelu sredstava u sportu, osnovana je na nekom tajnom sastanku na kojem je za predsjednicu izabrana Snježana Jurinić, zamjenica pročelnika Dunatova, a za potpredsjednika Reno Sinovčić, a još smo ih u proračunu i nagradili sa 300.000 kuna koje će dobiti činovnici te Zajednice, rekla je Omerka Šarić Frantin (SDP) kojoj je pročelnik UO za kulturu i sport Radovan Dunatov odgovorio kao nije bila riječ o tajnom sastanku, već o sastanku na koji su pozvani predstavnici 17 sportova koji su činili tu zajednicu ranije te kako je bila riječ o sastanku na kojem je dogovoreno oživljavanje Zajednice u skladu sa savjetom iz Ureda državne uprave.
– Snježana Jurinić nije u sukobu interesa. Ona je na tom sastanku bila jer je ranije bila članica Zajednice kao predstavnica odbojkaškog kluba. Dobro je da netko iz Upravnog odjela bude član zajednice, pa i predsjednik ako ga izaberu, odgovorio je Dunatov, koji je napomenuo i kako će u konačnici ulaganja Grada u NK Zadar ovisiti o tome kako će završiti njegova privatizacija te će možda biti i smanjena.
– Ulaganja u KK Zadar su tolika kolika su potrebna da se klub vrati u ABA ligu. KK Zadar je brend. Sudjelujem na sastancima ABA lige gdje predstavnici Zvezde i Partizana jedva čekaju da se Zadar vrati u ligu jer njihova publika želi gledati Zadar. Zadar ima više gledatelja kad igra loše,
nego što su prije nekoliko dana imali Cibona i Zagreb, rekao je tijekom rasprave Željko Predovan (HSLS), napominjući da je on član Uprave KK Zadar čime se ponosi.