Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ranko Ostojić podržao borbu Zorana Šprajca protiv cenzure

21.12.2011. 23:00
Ranko Ostojić podržao borbu Zorana Šprajca protiv cenzure


Ne stišava se bura oko odluke Uprave HRT-a da iz Dnevnika makne Zorana Šprajca zbog prozivanja Programskog vijeća HRT-a u nedjeljnom Dnevniku. Od kada je odluka donesena, podršku su Šprajcu dali mnogi. Članstvo HND-a na HTV-u ukazuje među ostalim na nevaljalu proceduru po kojoj se Šprajca kažnjavalo.
Hitnu smjenu glavnog urednika HRT-a Brune Kovačevića i ostavku Vijeća traže intelektualci, predsjednica P.E.N.-a Nadežda Čačinović, predsjednik Hrvatskog društva pisaca Nikola Petković, zatim Daša Drndić, Nenad Popović, Žarko Puhovski, Slobodan Šnajder, Velimir Visković i Bogdan Žižić. Zoran Pusić, Vesna Teršelič, Katarina Kruhonja, Gordan Bosanac koji izražavaju duboku zabrinutost, kako kažu, progonom novinara zbog objavljivanja istine. Ispred zgrade HRT-a jučer je u organizaciji Građanske akcije održan i prosvjed zbog suspenzije Zorana Šprajca. No, jedino na što je itko od članova Programskog vijeća HRT-a imao potrebu reagirati je podrška koju je Šprajcu dao budući ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić napisavši na svom facebook profilu: “Kad će više taj Sabor, da se mogu početi mijenjati zakoni protiv slobode i demokracije i zajedno s njima oni koji provode političke progon i ubijaju istinu!”
– Šokiran sam ovim stravičnim pritiskom na Vijeće. Ako će se policija baviti Vijećem, onda je to Egipat, a ne Hrvatska, poručuje član Vijeća Petar Lovrić, jedan od onih što ih je Šprajc apostrofirao u svom obraćanju javnosti. Lovrić ističe kako Vijeće još nije dobilo ono što je tražilo, izvješće o prilogu, pa će na tome inzistirati i dalje. Kaže i kako Vijeće nije djelovalo mimo ovlasti i kako je ono što se sada događa miješanje krušaka i jabuka kako kome odgovara. Zbog Ostojićevih izjava Vijeće bi, kaže, moglo tražiti i zaštitu, EU monitoring. Jer, podsjeća Lovrić, i oporba i vladajući digli su zajedno ruke za Zakon o HRT-u po kojem je i Vijeće izabrano.
– A ako Šprajc misli da su mu ugrožena prava, može se obratiti Programskom vijeću, zaštitit ćemo ga kao što bi i svakog drugog. Ili, Vijeću za elektroničke medije, Saborskom odboru za informiranje, ističe Lovrić.
Uprava HRT-a za sada šuti i čeka da bura prođe, a kako saznajemo, odluku mijenjati ne misli. I zbog toga na niz pitanja nema odgovora, pa ni na ono je li se sve moglo izbjeći samo da je ili glavni urednik HTV-a Kovačević, ili šef Informativnog programa Dražen Miočić koji je navodno za Šprajcove namjere znao danima prije nedjeljnog Dnevnika, ili predsjednik Uprave Josip Popovac, za prvih kritika vijećnika na račun priloga koji je tematizirao pad Vukovara, barem pokušao obraniti svoje novinare i profesiju!?