Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Šprem preuzima Sabor, Milanović sutra Vladu

21.12.2011. 23:00
Šprem preuzima Sabor, Milanović sutra Vladu


Sabor će danas izabrati i pet potpredsjednika, tri iz redova vladajućih i dva iz oporbe, te Mandatno-imunitetno povjerenstvo, odbore za izbor i imenovanja, zakonodavstvo i Ustav


Konstituirajuća sjednica novog saziva Hrvatskog sabora započet će danas u deset sati. Njome će do izbora novog predsjednika Sabora, bit će to Boris Šprem (SDP), predsjedati dosadašnji prvi čovjek parlamenta Luka Bebić. Novi će saziv biti i službeno konstituiran trenutkom Špremovog izbora. Osim njega, Sabor će danas izabrati i pet potpredsjednika, tri iz redova vladajućih i dva iz oporbe, te Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP), odbore za izbor i imenovanja, zakonodavstvo i Ustav. Odmah nakon toga bit će održana izvanredna sjednica Sabora na kojoj će se donijeti zakonske izmjene nužne za formiranje novih ministarstava te za ukidanje instituta državnih tajnika i ponovno uvođenje zamjenika ministara. Na poslijepodnevnom dijelu sjednice izmijenit će se Zakon o Vladi. Saborska rasprava o novoj vladi i njeno imenovanje bit će odrađeno sutra.
Budući predsjednik Sabora Šprem posjetio je jučer aktualnog šefa parlamenta Luku Bebića i s njim razgovarao o pripremama za konstituirajuću sjednicu novog saborskog saziva. Nakon sastanka na kojem je bio i glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan, Šprem je samo kratko izjavio da će se konstituiranje Sabora i primopredaja dužnosti provesti po proceduri predviđenoj Ustavom i saborskim Poslovnikom.
Bebić je pak rekao da na sve ovo gleda kao na smjenu generacija te je podsjetio da je Šprem 1990. u prvom sazivu Sabora bio pomoćnik tajnika u tadašnjem Vijeću općina kojem je Bebić bio prvo potpredsjednik, a onda i predsjednik.
– Surađivali smo, može se reći, jako dobro. I to su bila vremena kada smo se ovdje svi uhodavali. On je već tu bio službenik tako da nam je svojim iskustvom zapravo pomogao da se snađemo u novom okruženju i novoj situaciji, rekao je Bebić. Njega je jučer pohodio i Damir Kajin (IDS).
– Odnio sam mu mali dar. Ipak se rastajemo, ali ne zauvijek. Valjda ćemo se imati prilike negdje na nekim drugim mjestima susretati, rekao je Kajin. Dodao je da mu je donio “ono najbolje iz Istre – malo ulja i malo tartufa”.
– Bebić je ipak doprinio tom parlamentarizmu. Nikome nije bilo, izuzev Mesiću i Manoliću, tako teško kao što je bilo Luki Bebiću, prije svega s njegovima. To treba cijeniti i poštovati, zaključio je Kajin.


SABOR




PREDSJEDNIK SABORA
Boris Šprem (SDP)
POTPREDSJEDNICI
Nenad Stazić (SDP)
Josip Leko (SDP)
Milorad Batinić (HNS)
Vladimir Šeks (HDZ)
Jadranka Kosor (HDZ)