Zadarski DORH odugovlači slučaj Tankerkomerc

Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN
Sindikalci najavili i siječanjski prosvjed u Zagrebu

Predstavnici bivših zaposlenika iz grupacije Tankerkomerc predvođeni sindikalnim povjerenicima s jučer održanog prosvjednog skupa u Uredu SSSH Zadarske županije najavili su da će tražiti da DORH u Zagrebu preuzme vođenje kaznenog postupka prema odgovornima zbog zloporabe položaja i ovlaštenja, izvlačenja novčanih sredstava iz sestrinskih tvrtki Tankerkomerca Zadar.

- U siječnju idemo i na prosvjed u Zagreb kako bismo široj hrvatskoj javnosti ukazali na probleme grupacije Tankerkomerc. Tada ćemo tražiti i prijem kod mjerodavnih u Vladi. Moram istaknuti da od nove Vlade puno očekujemo i vjerujemo u njenu pomoć u konsolidiranju ovih tvrtki. Također ćemo tražiti i sastanak s glavnih državnim odvjetnikom Mladenom Bajić s ciljem da DORH u Zagrebu preuzme kaznene postupke protiv odgovornih u Tankerkomercu. Razlog za to je što prema našim saznanjima DORH u Zadru iz nekog razloga oteže s kaznenim postupkom protiv Tankerkomerca. Ne znamo kome, ali nekome očito jest u interesu da tako bude, rekao je pravni zastupnik SSSH Zadarske županije Vedran Uranija.

Isplaćena polovina dugovanja

On je podsjetio da Državno odvjetništvo u Zadru vodi i postupke za isplatu zaostalih plaća i otpremnina dijelu radnika Tankerkomerca te radnicima triju sestrinskih tvrtki - Pršutane, Maritune i Donat Boatsa. Što se tiče tog dijela sudskih postupaka nema posebnih prigovora.

- Ti su postupci dovršeni i sada čekamo odluke. Zahvaljujući postupcima pokrenutima u posljednih godinu i pol dana radnicima je dosad isplaćena otprilike polovina dugovanja. Preostali dug kojega potražuje oko 120 radnika iznosi nešto više od 5 milijuna kuna. No, u daleko najgoroj situaciji su radnici Donat Boatsa koji već više od godinu i pol dana nisu primili plaću i koji su po tome neslavni rekorderi ne samo u Hrvatskoj, nego vjerojatno i u Europi, rekao je Uranija.

Jedan je od onih koji plaću nisu primili više od godinu i pol dana je i glavni sindikalni povjerenik Tankerkomerca Matko Perica.

- Ja, kao i ostali radnici, sam taj novac pošteno zaradio. Pozivam stoga Upravu da nam do Nove godine isplati zaostala potraživanja. To bi bilo čak i humano pogotovo s obzirom na ovo blagdansko ozračje. Pozivam i novu Vladu koja je mandat dobila na obećanje, da će radnici dobivati zasluženu plaću, da obećano i ispuni, rekao je Perica te još jednom istaknuo zahtjev da se kaznena prijava protiv odgovornih u Tankerkomercu prebaci zagrebačkom DORH-u.

Tko tolerira dug Poreznoj?

- Radnici su spremni podići šator ispred Ministarstva pravosuđa i čekati rješenje. Neka se DORH pozabavi i činjenicom da je Tankerkomerc Poreznoj upravi dužan 22 milijuna kuna. Netko to tolerira. Pa tko je onda taj službenik, tko je to tko tako nešto tolerira?! Pozivam na odgovornost i te službenike koji leže na državnim jaslama i ponašaju se pritom kao svete krave. Dvadeset godina nakon što smo dobili Lijepu našu, lijepa jest, ali opljačkana, narod ponovno krvari. Narod je izdržao sve pa će izdržati i ovaj put. Ali, ako bude trećeg puta, bojim se da bi opet moglo biti rata, rekao je Perica pozvavši Hrvatski sabor da donese zakon koji će štititi radnička prava.

O situaciji u kojoj su se našli radnici grupacije Tankerkomerc posebno emotivno govorila je zamjenica glavnog sindikalnog povjerenika Danica Lenkić.

- Sve direktore Tankerkomerca pozivam da se malo stave u kožu nas radnika. Neka zamisle kakvi su naši životi. Mogu li se pogledati u ogledalo i izaći van, dok istovremeno na duši imaju tolike obitelji u velikim problemima?! Ljudi su u kreditima, prolaze traume, gube zdravlje. Sve zahvaljujući njima. Nek' nam vrate naše živote, zavapila je Danica Lenkić.

Da se u grupaciji Tankerkomerc ne naziru bolji dani može se zaključiti iz izjave Matka Perice prema čijim saznanjima se priprema otkaz za još 60-ak radnika.

- To su tvrtke u kojima ne samo da bi se trebala očuvati postojeća, već bi se trebala otvarati i nova radna mjesta. Tko je doveo do ovoga? Kako su mogle propasti takve tvrtke? Kakav je status Pršutane i Donat Boatsa koje nisu u stečaju? Gdje je novac iz tih tvrtki? To su pitanja koja nas muče, a odgovore na njih očekujemo od DORH-a, zaključio je Uranija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno