Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarskoj “Lančanoj reakciji” europska nagrada

21.12.2011. 23:00
Zadarskoj “Lančanoj reakciji” europska nagrada


Projekt je inovativan i neizrecivo kreativan jer je pokazao svu moguću maštovitost i dosjetljivost učenika iz 13 država Europe u kreiranju tehničkih lančanih reakcija


U Bruxellesu su 24. studenoga, tijekom svečane ceremonije proglašeni pobjednici natjecanja MEDEA Awards 2011. Pobjednici i dobitnici natjecali su se u kategoriji  Special Award for European Collaboration in the creation of Educational Media 2011. U konkurenciji od 30 država i nekoliko stotina prijavljenih, ove je godine MEDEA nagrada za izuzetna postignuća u medijskom obrazovanju dodijeljena eTwinning projektu The European Chain Reaction i njegovom voditelju Daveu Schrauwenu iz osnovne škole Qworzó u Belgiji. U nagrađenom projektu, od 13 partnera sudjelovali su i hrvatski predstavnici. Riječ je o učenicima Osnovne škole Bartula Kašića iz Zadra te njihovoj nastavnici Kseniji Vidmar-Ninčević, izvijestio je CarNet.
Cilj MEDEA nagrade je poticanje inovacija i dobre prakse u korištenju medija (audio, video, grafika i animacija) u obrazovanju. U posljednjih nekoliko godina javlja se izuzetan interes za stvaranje i korištenje digitalnih video i audio sadržaja u obrazovanju. Taj je trend potaknut sve većim utjecajem web stranica temeljenih na multimediji te sve većim brojem lako dostupnih internetskih i aplikacija za mobilne uređaje. Pedagoška vizija je jasna: tada kada video i audio sadržaji postanu svakodnevica u obrazovanju i online učenju, stvorit ćemo okružje koje reflektira medijima ispunjen svijet u kojem žive današnji učenici, ističe se u priopćenju.
Natjecateljski karakter
Nagrada Comet za najuspješniji eTWinning Projekt u kategoriji djece nižeg uzrasta (do 12 godina) pripala O.Š. Bartula Kašića Zadar za eTwinning projekt “Chain reaction”.
– Projekt je inovativan i neizrecivo kreativan jer je pokazao svu moguću maštovitost i dosjetljivost učenika iz 13 država Europe u kreiranju tehničkih lančanih reakcija. Osim uobičajenih Lego kockica, u lančanim reakcijama “sudjelovale” su i knjige, olovke, tehničke naprave, pokretne igračke, sve što se moglo povezati kako bi se realizirala lančana reakcija. Mi smo upotrijebili magnetizirane modele slova engleske abecede i timski rad kako bismo u našu lančanu reakciju uključili i povezali smislene riječi, pojmove, rečenice, istaknula je Ksenija Vidmar-Ninčević.
Na etWinning projektu Chain reaction 2011 radili su učenici Margarita Grašo, Andreas Kolenda, Petra Gregov, Josip Zekanović, Petra Kaleb, Matea Kaleb, Dea Barać, Karla Šinkić, Marta Knežević, Tea Troskot, Ema Nakov i Lucija Ađanski.
– Mi smo nastavili i ove godine drugom serijom “Lančanih reakcija” u kojem sudjelujemo kao predstavnik Hrvatske u konkurenciji 22 države Europe. Predstavili smo se na blogu, snimili svoju Body chain reaction te upravo stavili i svoju tehničku lančanu reakciju, koja ima natjecateljski karakter ali i vrlo kreativan, inovativan i sveobuhvatni multimedijski pristup, istaknula je Vidmar-Ninčević.