Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Županijski proračun: Piši više, pamti manje

21.12.2011. 23:00
Županijski proračun: Piši više, pamti manje


Predsjednica Odbora za financije i proračun Grozdana Perić istaknula je da su u sustav riznice uvedeni svi korisnici proračuna, pa je tako Proračun za 2012. samo naizgled veći od onog za 2011. godinu, ali je u stvarnosti manji


Vijećnici Skupštine Zadarke županije većinom glasova danas su usvojili Županijski proračun za 2012. godinu u iznosu od 177,3 milijuna kuna. Protiv Proračuna glasovao je Klub vijećnika SDP-a, a četvero vijećnika bilo je suzdržano.
Proračun je za 6,9 posto veći od ovogodišnjeg rebalansa. Ipak, riječ je tek o povećanju tehničke naravi. Uzrok tomu, pojasnila je predsjednica Odbora za financije i proračun Grozdana Perić, je što su u sustav riznice uvedeni svi korisnici proračuna pa je tako Proračun za 2012. samo naizgled veći od onog za 2011. godinu. U stvarnosti je manji.
“SDP neće za proračun glasovati ni u polumraku”
Rasprava o proračunu započela je šalom Svetka šarića (SDP) koji je županu čestitao na odabiru nove zgrade KLZ-a kao mjesta za održavanje sjednice.
– Moram priznati da ste, župane, dobar psiholog kad ste odlučili da o proračunu razgovaramo u polumraku. Ipak, ni polumrak neće pomoći da klub vijećnika SDP-a podrži ovaj proračun. Proračun nije ni razvojan, niti socijalan. Pod ovim se puno toga može provući pa ću pojasniti, rekao je Šarić navevši potom nekoliko konkretnih primjedbi.
Jedna od njih odnosila se na iznos viška prihoda koji se prenosi u 2012. godinu, a mogao se, napomenuo je Šarić, rebalansom potrošiti u tekućoj.
– Umanjena su sredstva za gospodarstvo – indeksacija je 95, te za more i turizam s indeksacijom 89. Ne budemo li mogli puniti proračun na temelju razvoja, idemo na ruku onima koji zagovaraju regionalizaciju Hrvatske i ukidanje županija, napomenuo je Šarić.
Njegova stranačka kolegica Nevena Petani izjavila je da proračun Zadarske županije za 2012. godinu nije ‘rodno osviješten’. Osim toga, zamjerila je Petani, njime se dovoljno ne potiče malo i srednje poduzetništvo, a niti se nagrađuju uspjesi mladih na planu znanosti i sporta. U raspravu se uključila i Ljubica Budan (SDP) koja je ukazala da su smanjena sredstva za domove za stare dok je istovremeno u društvu sve veći broj starijih od 65 godina.
– Negativno je i da su sredstva za centar za gospodarenje otpadom 42 posto manja nego lani, a iako se zaklinjemo u malo i srednje poduzetništvo, za njega je predviđeno 172.000 kuna manje. Za ruralni razvoj predviđeno je tek nešto više od milijun kuna, dok su u prošlogodišnjem proračunu za ovu namjenu bila osigurana gotovo 3 milijuna kuna, rekla je Budan, pozdravivši proračunsku stavku kojom se za subvencioniranje prijevoza učenika srednjih škola osigurava nešto više od milijun kuna.
Zrilić: Proračun je realno planiran
Župan Stipe Zrilić najprije se osvrnuo na Šarićevu šalu pojasnivši da je prostor novog Kazališta za održavanje sjednice izabran u prigodi njenog nedavnog otvorenja.
– Što se tiče proračuna nastojalo ga se realno planirati, sukladno uputama na državnoj razini. On može biti razvojan i socijalan ukoliko su županije financijski moćne, što nije slučaj. Kad bi se zbrojili proračuni svih županijskih ustanova, njihova bi suma iznosila oko 1,3 milijarde kuna. Proračun kojega mi donosimo predviđen je pak za rad županijske samouprave, rekao je Stipe Zrilić, pojasnivši da su u proračun za sljedeću godinu po prvi put ubrojeni i vlastiti prihodi škola te Đačkog doma. Naravno, istaknuo je, ta se sredstva vraćaju školama za realizaciju njihovih programa.
– Ne razumijem što bi značilo da Proračun nije rodno osviješten. Kad je riječ o mladima, tvrdim da je upravo njima namijenjen relativno velik iznos u Proračunu. Što se tiče sredstava za školstvo i zdravstvo, ona su u skladu s privremenim odlukama na državnoj razini, rekao je župan Zrilić zaključivši da je financijski sustav Zadarske županije, unatoč oskudnim financijskim sredstvima, poprilično stabilan.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU ZADARSKOG LISTA