Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Biogradski božićni dar – proizvodnja i radna mjesta!

Autor: Damir Maričić

21.12.2012. 23:00
Biogradski božićni dar – proizvodnja i radna mjesta!

Foto: Vedran SITNICA



Nije uobičajena fraza da mi je čast i zadovoljstvo što ste me kao ministra danas pozvali na otvaranje ovog objekta, niti da mi je u Biograd uvijek ugodno doći. Svjestan sam neupitne uloge koju ribarstvo i marikultura čine u mom ministarstvu sa 500 milijuna kuna izvoza. Znamo za dragocjenost našeg mora, vještinu naših ljudi, a koje ovakvim objektima uzdižemo, ciljanim projektima oplemenjujemo na dobrobit ljudi, ribara, radnika, dioničara i zajednice. Podsjetio bih na jedan trenutak rijetkog ponosa kada sam bio s japanskim veleposlanikom u Osijeku i kada smo konstatirali da je izvoz u Japan gotovo sto milijuna dolara, a uvoz nekoliko stotina tisuća, a zahvaljujemo ga upravo i ovom vašem poslu zbog kojeg sam danas ovdje, kazao je ministar poljoprivrede i ribarstva Tihomir Jakovina, proglasivši u petak pogon Jadran Tune u industrijskoj zoni u Biogradu na Moru otvorenim.
Nema brige za sirovinu
– Prvi put otkad postojimo ugostili smo jednog ministra, kazao je pozdravljajući uzvanike na svečanosti otvaranja direktor i suvlasnik Jadran Tune Mišo Mandić, posebno zahvaljujući radnicima i ribarima dioničarima tvrtke i njihovom predanom radu.
– S takvom suvlasničkom strukturom u kojoj su ribari i vlasnici ribarica naših deset brodova od kojih neki najsuvremeniji u Jadranu izgrađeni u SAD-u, mi ne brinemo za sirovinu. A kao firma smo bili i ostat ćemo samozatajni, bez reklama i velikih medijskih istupa koncentrirani na svoj posao. Mi suvlasnici nismo kupovali jahte ni palace, a niti smo isplatili kune dividende iz dobiti, već smo ulagali u ovu tvrtku i jamčili da će i u najgorim prilikama, a imali smo ih, radnici dobiti svoju mukom zarađenu plaću. Ovaj objekt omogućit će nam da izađemo i iz vezanosti isključivo za posao s tunom koji je i rizičan i vezan tek za jedno – japansko tržište na kojem je početak ovogodišnjeg plasmana opterećen deset posto manjim cijenama, a naznake su da će kriza nastaviti te da nas dogodine čekaju i 20 posto niže cijene. No ne bojimo se i nastavit ćemo raditi, zaključio je Mandić.
Bez ovakvih poduzetnika nema nam boljitka
Gradonačelnik Biograda Ivan Knez sukrivac je da je Jadran Tuna danas ovdje u Biogradu, kamo je preselila sjedište i krenula u razvoj do ovog današnjeg pogona:
– Prezadovoljni smo što vas imamo, koji novac ulažete u proizvodnju što je, nažalost, u nas rijetkost. Nadam se da će se stvari promijeniti i da će to postati praksa i kod drugih jer bez takvih poduzetnika nema nam boljitka. Podsjetio bih ministra Jakovinu da željno čekamo projekt ribarske luke u Tkonu uz iskrcajno mjesto u Biogradu, za što smo mi sa svoje strane već sve napravili, zaključio je Knez.
Đani Bunja pozdravio ih je uime župana i županije i kolege Jerolima Urode u Županiji zaduženog za turizam i more:
– Ovo je najmorskija županija u zemlji, a ujedno i najribarskija. Imamo gotovo pola teritorija na moru, izdana odobrenja za marikulturu kapaciteta 7.000 tona tune, 5.300 tona bijele ribe i 1.700 tona školjkaša s čime se nitko na Jadranu ne može mjeriti. Ponosni smo što živimo na moru, uz more i od mora i ponosni smo na ovakve ljude. Treba nam više proizvodnih projekata i pogona. Čestitam vama koji ste smogli snage u ovakvim vremenima naći pravi put, a to je ulaganje u boljitak i proizvodnju, kazao je Bunja. Uslijedilo je razgledanje impresivnog pogona na površini od 20.000 metara veličine, 6.000 metara sa svom najsuvremenijom opremom, a što je označilo investiciju od 16 milijuna kuna, a donijet će 60-ak novih radnih mjesta (mahom žena), uz 60-ak sadašnjih te još 90 ribarskih i suvlasnika i kooperanata. Naime, uz deset svojih brodova (suvlasnika) sa 15 ribarskih brodova imaju ugovore, svi izgrađeni bez kredita i poticaja.
 


Milijardu i pol kuna izvezli u Japan


Tvrtka Jadran Tuna, druga koja je počela s ovim poslom u Europi odmah za Kali Tune, do sada je, prema procjeni Mandićevoj, u Japan izvezla oko 250 milijuna dolara, odnosno 1,5 milijardi kuna tuna. S novim pogonom radit će preradu sitne plave ribe, srdele, inćuna i lokarde, ali ne za susjedno talijansko tržište za koje ovdašnje takve tvrtke uobičajeno rade, već za isto japansko na kojem su i sad. Što bi mogla biti nova blagodat i za druge tvrtke. Kad su tune u pitanju, ove će godine put Japana iz Jadran Tune oko 600 tona, a prve pošiljke kreću 6. siječnja uz sadašnje cijene od oko 2.000 jena po kilogramu.