HEP do 2016. ostaje bez 3.500 ljudi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
termoelektrana plomin C
PIXELL
HEP želi postati regionalni lider u proizvodnji električne energije

Hrvatska elektroprivreda neće u privatizaciju, električna energija iduće godine neće poskupljivati, no zato će iz HEP-a, do početka 2016. godine, morati otići 3.500 ljudi - sažetak je poslovnog plana HEP-a do 2016. godine, kojeg je uprava HEP-a na čelu sa Zlatkom Koračevićem jučer predstavila javnosti. Iduće godine HEP kreće u, rečeno je, revitalizaciju pet hidroelektrana, što je investicija vrijedna više od dvije milijarde kuna, dok se očekuje i početak gradnje trećeg bloka Plomina C i HE Ombla. Kad su nove investicije u pitanju, najavio je Koračević, HEP će do kraja 2015. godine započeti radove u vrijednosti ukupno 25,25 milijardi kuna, odnosno ulaganje u novih 2,65 MW instalirane snage. Treći blok TE Plomin trebao bi biti započet najranije u drugom kvartalu iduće godine i završen 2018. godine, radovi na HE Ombla započet će, moguće, u prvom kvartalu 2013. i završiti 2017., dok će, primjerice, gradnja HE Senj-Kosinj krenuti u prvom kvartalu 2014., a biti završena, procjenjuje se, 2019. godine. Iduće godine kreće i zamjena lož ulja plinom u Urinju, najavljeno je.

Prioritet izvoz

- Želimo kroz nekoliko godina, počev od 2017., uvoz električne energije zamijeniti izvozom, odnosno postati regionalnim liderom u proizvodnji električne energije. Kroz nekoliko godina, uvjeren sam, možemo proizvoditi ne samo dovoljno električne energije za vlastite potrebe, već tu energiju i izvoziti, kazao je Koračević. HEP će nove investicije financirati, kazao je, sa 12 milijardi kuna vlastitih sredstava, devet milijardi kuna će iznostiti kreditno zaduženje, ostalo bi pak trebali donijeti strateški partneri. Na pitanje nije li to preambiciozan zalogaj za HEP - toliko investicija u malo vremena, i najava izvoza struje u trenutku kad većinu vlastitih potreba namirujemo uvozom, Koračević je odgovorio kako ambiciozno jest, no u podršku Vlade ne sumnja.

- Za vođenje investicija za koje ipak procijenimo da ih nemamo snage voditi sami, raspisat ćemo međunarodni natječaj na kojem ćemo odabirati projektni menadžment, uz uvjet da se uključe i naši stručnjaci, najavio je Koračević. Iako je prvo polugodište završio s minusom od 300 milijuna kuna, HEP će, najavljuje prvi čovjek tvrtke, godinu završiti u "plusu".

Tužbe za Plomin

- Privatizacije HEP-a nema. Jednako tako, neće biti niti stranih strateških partnera kad su nove hidroelektrane u pitanju, za razliku od termoelektrana. Kad su HE u pitanju, međutim, riječ je o potencijalima u koje će na ulaganje biti pozvani svi - prvenstveno domaći mirovinski fondovi, ali i građani, općenito svi koji su spremni svoje novce ulagati u buduće, velike prinose, kazao je Koračević. Na pitanje kad u gradnju, konkretnije, kreću Plomin C i HE Ombla, odgovorio je kako za Omblu postoji i građevinska dozvola, no kako je otpor javnosti, "zelenih" prvenstveno, prema ovom projektu jak, HEP je naručio nekoliko dodatnih studija, koje su pokazale kako buduća, podzemna elektrana, neće utjecati na bioraznolikost kraja. Posljednja bi studija trebala biti napravljena u siječnju, nakon čega će Vlada donijeti konačnu odluku o gradnji. Što se Plomina C tiče, konzultanti su napravili nacrt natječajne dokumentacije koja će biti ponuđena potencijalnim strateškim partnerima koji su ušli u uži krug, kako bi dali HEP-u svoje obvezujuće ponude. Krajem iduće godine očekuje se zaključivanje ugovora s odabranim strateškim partnerom i početak radova na termoelektrani. Na pitanje hoće li tužbe Ivana Jakovčića, moguće, prolongirati realizaciju projekta, Koračević je odgovorio kako tužbe imaju "više političke negoli pravne konotacije".

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno