Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Isporuka lijekova bolnicama prestaje prije Nove godine

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

21.12.2012. 23:00
Isporuka lijekova bolnicama prestaje prije Nove godine


Rokovi plaćanja veledrogerijama produženi su sa 180 dana u siječnju na 270 dana, a financijska rupa koju veledrogerije zbog toga moraju pokrivati povećala se za 750 milijuna kuna


Stanje u veledrogerijama je alarmantno, a zbog rastućeg duga isporuka lijekova bolnicama doći će u pitanje već prije Nove godine, upozorio je jučer Jasminko Herceg, predsjednik Udruženja veledrogerija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) i direktor Medike. Rokovi plaćanja veledrogerijama produženi su sa 180 dana u siječnju na 270 dana, a financijska rupa koju veledrogerije zbog toga moraju pokrivati povećala se, tvrdi, za 750 milijuna kuna.
– Imali smo već ne znam ni sam koliko sastanaka s predstavnicima nadležnih ministarstava, ali pomaka nema. Obećanja nam je dosta, siti smo obećanja – poručuje Herceg, koji tvrdi da su veledrogerije pred kolapsom i pitanje je dana kad će se zaustaviti isporuka lijekova.
Ako se pitanje duga hitno ne riješi, veledrogerije će, upozorava Herceg, staviti ključ u bravu. “Imamo zalihe za još par dana, najdulje do idućeg tjedna, a onda prestaje isporuka”, najavljuje šef Medike, koji procjenjuje da je ukupni zdravstveni dug od početka godine narastao na osam milijardi kuna.
– Želimo biti odgovorni prema pacijentima, ali više nemamo puno prostora – poručuje Herceg, pitajući se zbog čega ministar zdravlja Rajko Ostojić nije proveo dogovor o isplati dobavljača mjenicama. “S takvim se rješenjem složilo ministarstvo financija, a Ostojić je taj zaključak trebao provesti. Zašto nije, doista mi nije jasno”, kaže predstavnik veledrogerija. Dobavljači lijekova svjesni su, kaže, da je Vlada preuzela sustav u lošoj situaciji, ali ona je sada još gora.
Četiri veledrogerije, koje pokrivaju 90 posto tržišta, te još 60-tak malih dobavljača lijekova, već su ostali bez nekih lijekova, a preostale su im zalihe za još nekoliko dana. Direktor Medike kaže kako im se strane kompanije od kojih nabavljaju lijekove smiju, jer nigdje nisu vidjele ovakve uvjete poslovanja kao u Hrvatskoj.
Ministar zdravlja Rajko Ostojić jučer je bio nedostupan, a u njegovom ministarstvu doznaje se kako je sastanak s predstavnicima veledrogerija sazvan za ponedjeljak, 24. prosinca.


Lijekovi neće poskupiti




Cijene lijekova i ortopedskih pomagala neće rasti zbog ukidanja nulte stope PDV-a, kažu u veledrogerijama. Nulta stopa PDV-a odnosila se samo na lijekove na recept, dok su bezreceptni lijekovi i lijekovi u interventnom uvozu imali stopu od 25 posto.
– Cijene lijekova na recept ne mogu rasti, jer ih određuje država.
Mi tu ne možemo ništa, a onda nam te lijekove, na koje ćemo sada plaćati i pet posto PDV-a, na kraju ne plate – komentira Herceg.