Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ministarstvo srušilo Studiju utjecaja na okoliš

Autor: Velimir Brkić

21.12.2012. 23:00
Ministarstvo srušilo Studiju utjecaja na okoliš

Foto: Velimir BRKIĆ



Ministarstvo zaštite okoliša srušilo je Studiju utjecaja na okoliš županijskog Centra za gospodarenje otpadom koji se treba graditi u Biljanima Donjim. To nam je potvrđeno i na nadležnom odboru u Hrvatskom saboru, tvrdi Belušić


Novoosnovana Eko-udruga Ravni kotari, koja je zamijenila dosadašnji Inicijativni odbor mještana Ravnih kotara koji se protive izgradnji budućeg županijskog Centra za gospodarenje otpadom koji se treba graditi u Biljanima Donjim, u zemuničkoj Općinskoj vijećnici održala je konferenciju za medije kojoj je nazočio jedino naš list.
– Kao što je poznato, u javnosti su se pojavila oprečna mišljenja oko budućeg Županijskog centra za gospodarenje otpadom te želimo da se razotkriju neistine oko tog projekta koje se uporno plasiraju u javnost, rekao je Zdravko Belušić, predsjednik udruge.
– Ministarstvo zaštite okoliša srušilo je Studiju utjecaja na okoliš županijskog Centra za gospodarenje otpadom koji se treba graditi u Biljanima Donjim. To nam je potvrđeno i na nadležnom odboru u Hrvatskom saboru, tvrdi Belušić dodajući kako će se na proces izrade i usvajanja nove studije izgubiti oko osam mjeseci.
Kazao je da nije istina da je lokalno stanovništvo u Biljanama Donjim pristalo na izgradnju centra 30 metara od kuća jer je ta udaljenost najmanja 500 metara, dok je preporuka Europske komisije 1.000 metara.
– Uime 2.500 žitelja Ravnih kotara prema naputku Vijeća Europe obratili smo se pučkom pravobranitelju pritužbom na lokaciju Centra. Ured pučkog pravobranitelja u cijelosti je raspravio pitanje procjene podobnosti lokacije, odnosno je li se vodilo računa da ŽCGO treba biti smješten u slabo naseljenom području, kao i o njegovom utjecaju na okoliš, uvjetima stanovanja i života građana, te ima li prirodnih izvora vode i je li pribavljena suglasnost Hrvatskih voda. Odgovor očekujemo u roku 60 dana, istaknuo je.
Prema napucima koje smo u pismenom obliku dobili od Europske komisije Ureda za zaštitu okoliša, građani moraju biti uključeni u daljnju raspravu o županijskom Centru za gospodarenje otpadom, poručio je Zdravko Belušić.