Ministarstvo srušilo Studiju utjecaja na okoliš

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Stavove udruge obrazlagali su Zdravko Belušić i Zdenko Paleka

Novoosnovana Eko-udruga Ravni kotari, koja je zamijenila dosadašnji Inicijativni odbor mještana Ravnih kotara koji se protive izgradnji budućeg županijskog Centra za gospodarenje otpadom koji se treba graditi u Biljanima Donjim, u zemuničkoj Općinskoj vijećnici održala je konferenciju za medije kojoj je nazočio jedino naš list.

- Kao što je poznato, u javnosti su se pojavila oprečna mišljenja oko budućeg Županijskog centra za gospodarenje otpadom te želimo da se razotkriju neistine oko tog projekta koje se uporno plasiraju u javnost, rekao je Zdravko Belušić, predsjednik udruge.

- Ministarstvo zaštite okoliša srušilo je Studiju utjecaja na okoliš županijskog Centra za gospodarenje otpadom koji se treba graditi u Biljanima Donjim. To nam je potvrđeno i na nadležnom odboru u Hrvatskom saboru, tvrdi Belušić dodajući kako će se na proces izrade i usvajanja nove studije izgubiti oko osam mjeseci.

Kazao je da nije istina da je lokalno stanovništvo u Biljanama Donjim pristalo na izgradnju centra 30 metara od kuća jer je ta udaljenost najmanja 500 metara, dok je preporuka Europske komisije 1.000 metara.

- Uime 2.500 žitelja Ravnih kotara prema naputku Vijeća Europe obratili smo se pučkom pravobranitelju pritužbom na lokaciju Centra. Ured pučkog pravobranitelja u cijelosti je raspravio pitanje procjene podobnosti lokacije, odnosno je li se vodilo računa da ŽCGO treba biti smješten u slabo naseljenom području, kao i o njegovom utjecaju na okoliš, uvjetima stanovanja i života građana, te ima li prirodnih izvora vode i je li pribavljena suglasnost Hrvatskih voda. Odgovor očekujemo u roku 60 dana, istaknuo je.

Prema napucima koje smo u pismenom obliku dobili od Europske komisije Ureda za zaštitu okoliša, građani moraju biti uključeni u daljnju raspravu o županijskom Centru za gospodarenje otpadom, poručio je Zdravko Belušić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno