Nastavak tradicionalno prijateljskih odnosa SAD-a i Gračaca

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Veleposlanstvo SAD-a već nekoliko godina surađuje s gračačkom Knjižnicom i čitaonicom

Oprostite što nije baš toplo, zbog štednje grijanje se automatski pali u 11.30 sati kada u zimskom razdoblju i započinje tzv. poslijepodnevno radno vrijeme koje završava u 17 sati, ispričavao se Božidar Drobac, ravnatelj Knjižnice i čitaonice Gračac, dok su se u zakazano vrijeme čekali uvaženi gosti iz Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, Sita Sonty, Dave Allen i Maca Bahen.

Za razvoj zajednice i suživota

- Veleposlanstvo SAD-a od samih početaka surađuje s Knjižnicom i čitaonicom. Knjižnica je od Veleposlanstva SAD-a dobila moderan uređaj za elektronsku obradu knjižnične građe, dok je prethodnim donacijama opremljena knjigama, policama za knjige, računalima i projektorom, rekao je ravnatelj knjižnice koja broji 16.000 knjiga.

Osim donacija u opremi i pomagalima Veleposlanstvo SAD-a surađuje s hrvatskim knjižnicama postavljajući tzv. "američke kutke" s građom američkog govornog područja, te dovodeći predavače i goste radi kulturne razmjene i međusobnog upoznavanja.

- Razlog posjeta je već tradicionalan. Već nekoliko godina surađujemo radi boljeg opremanja Knjižnice i čitaonice. Jako smo zadovoljni s dosadašnjom suradnjom, naglasila je Sita Sonty.

Dogradonačelnik Milan Tankosić je zahvalio Veleposlanstvu SAD i prijateljskim Sjedinjenim Američkim Državama na donacijama, rekavši da će doprinijeti razvoju zajednice i suživota.

Ugledati se na američku vladu

- Željeli bismo naći način da osnažimo našu vezu nadajući se kako će SAD i Hrvatska raditi na svekolikom promicanju međunarodne suradnje te nastavku tradicionalnog prijateljstva koje će različitošću kultura pridonositi razvoju dviju zemalja, rekao je Tankosić koji se vratio s 15-dnevne edukacije u Americi o trošku američkog veleposlanstva u sklopu "Međunarodnog programa za liderstvo".

Knjižnica i škole su u biti okosnica života u Gračacu, u kojem je veliki problem nezaposlenost. Na području Gračaca je prije rata živjelo 10.500 stanovnika, a sada ih prema rezultatima prošlogodišnjeg popisa ima 4.690, raspoređenih u 40 naselja. U površinski najvećoj općini u Hrvatskoj, prema popisu, Hrvata je 2.528 (53, 9 posto), Srba 2.118 (45,2 posto), a zajednički im je problem besposlica.

 - Među radno sposobnima je čak tisuću nezaposlenih. Zaposleno je tek oko 400 osoba i dalje se živi od socijalne pomoći, tužna je statistika.

U Gračacu, području posebne skrbi, gospodarstvo je i dalje u lošem stanju. Cijelo to područje Gračaca u prostranoj udolini južne Like bilo je i prije rata gospodarski pasivno. Danas je to kraj koji živi još lošije od hrvatskoga prosjeka, najveći je poslodavac i dalje država: policija, željeznica, Pošta, Hrvatske šume.

- U Gračacu živi puno mladih ljudi, postoji osnovna i srednja škola, ali nakon završetka mladi sve manje ostaju u Gračacu. U vremenu gospodarske krize svaka investicija i otvaranje radnih mjesta značili bi izvor egzistencije. Imamo najave ulaganja, najviše za obnovljive izvore energije, rečeno je.

Božidar Drobac je podsjetio kako su u velikoj mjeri članovi Knjižnice i čitaonice učenici osnovne i srednje škole.

- I drugi donatori mogu se ugledati na američku vladu koja je u pravom trenutku prepoznala potrebu pomaganja Knjižnici i čitaonici Gračac, poručio je Drobac.

Bio je to i povod razgovora o organiziranju okruglog stola na kojem bi sudjelovali predstavnici nekoliko veleposlanstva u RH na temu "Obnova kino dvorane u Gračacu".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno