Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Odgođeno imenovanje članova Savjeta mladih

Autor: Ivana Burica

21.12.2012. 23:00
Odgođeno imenovanje članova Savjeta mladih

Foto: Marin GOSPIĆ



Druga stvar zbog koje sam nezadovoljan jest što, iako se išlo sa stavom da se u Savjet mladih ne biraju članovi mladeži stranaka, u Savjetu se našla zamjenica predsjednika mladeži HDZ-a u Biogradu Ivana Šaja. Nisam zadovoljan ovakvom neprincipijelnošću, iako me, iskreno, nije iznenadila, kazao je Turčinov
Da na dnevnom redu nije bila točka o imenovanju članova Savjeta mladih Zadarske županije, predbožićna sjednica Županijske skupštine održana jučer protekla bi bez ijedne rasprave.
Sjednicu je od potpune bezličnosti “spasio” SDP-ov Nikola Turčinov koji je bio nezadovoljan što su vijećnicu dobili, kako je rekao, “ćitabu” sa devet imena predloženih u Savjet mladih. Po njegovom su im mišljenje na raspolaganje trebali biti dani kratki životopisi svakog od 21 prijavljenog kandidata te im ostaviti mogućnost da tajnim glasovanjem izaberu devet članova Savjeta.
Sporno imenovanje Ivane Šaja
– Jasno je da bi vladajuća većina imala većinu i da bi sve opet bilo kako treba biti, ali mislim da su se ipak trebali poštovati uzusi demokracije. Druga stvar zbog koje sam nezadovoljan jest ta što, iako se išlo sa stavom da se u Savjet mladih ne biraju članovi mladeži stranaka, u Savjetu se našla zamjenica predsjednika mladeži HDZ-a u Biogradu Ivana Šaja. Nisam zadovoljan ovakvom neprincipijelnošću, iako me, iskreno, nije iznenadila, kazao je Turčinov koji se kao najmlađi vijećnik Skupštine Zadarske županije stavio na raspolaganje Savjetu mladih.
S druge strane, Turčinov je istaknuo zadovoljstvo što je njegova vijećnička inicijativa nakon tri godine konačno provedena u djelo i što će Zadarska županija napokon dobiti Savjet mladih.
– Je li tko iz HDZ-a ili ne, ne znam, a osobno ne poznajem niti jednog predloženog člana. Kao župan imam ovlasti Skupštini predložiti članove, a predložio sam one koje mi je na kolegiju proslijedio pročelnik Šimunić. Slažem se s vijećnikom Turčinovim da su trebale biti dane biografije svih koji su se javili na natječaj i prihvaćam to kao svoj propust. Nemam niša protiv odgode ove točke za sljedeću Skupštinu, rekao je župan Stipe Zrilić.
Nakon toga je na prijedlog odgode imenovanja članova Savjeta mladih za sljedeću sjednicu dan na glasovanje te je jednoglasno prihvaćen.
Ostale točke dnevnog reda prihvaćene su rutinski. Među ostalim su doneseni programi javnih potreba u kulturi, tehničkoj kulturi i sportu Zadarske županije u 2013. godini. Za javne potrebe u kulturi su u Županijskom proračunu osigurane ukupno 13.060.794 kune.
Većina tog novca predviđena je za financiranje ustanova u kulturi kojima je osnivač Zadarska županija – Narodnog muzeja Zadar i Kazališta lutaka Zadar.
Prihvaćene izmjene školskih statuta
Za Narodni muzej osigurane su 4.592.863, od čega za djelatnost muzeja idu 3.814.863 kune, a 628.000 planirano je za opremanje poslovnih prostorija.
Za Kazalište lutaka Zadar predviđena je 7.109.931 kuna, a od toga će 1.478,073 kune biti utrošene za završetak zgrade Kazališta lutaka.
Za financiranje Programa javnih potreba u tehničkoj kulturi planiran je iznos od 499.271 kuna, a većina tog iznosa – 455.621 kuna, bit će proslijeđeno Zajednici tehničke kulture Zadarske županije. Program javnih potreba u sportu Županija će sufinancirati sa 1.970.453 kune, od čega 907.453 kune idu Športskoj zajednici Zadarske županije.
Prihvaćene su izmjene i dopune statuta osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Zadarska županija, a koje su posljedica Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koji je na snagu stupio 4. kolovoza ove godine.
Najznačajniji dio promjena u statutima odnosi se na članak 127. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojim se dodatno reguliraju postupanja kod izbora ravnatelja. Tako novi članak kaže da predstavnici nastavničkog, odnosno učiteljskog te radničkog i vijeća roditelja moraju tajnim glasovanjem utvrditi stajalište koje predstavnici tih tijela u školskom odboru trebaju zastupati u postupku izbora ravnatelja.
Druga važna izmjena jest ta da se ravnateljima daje mogućnost sklapanja ugovora o radu bez natječaja i bez suglasnosti školskog odbora najviše 15 dana čime se pojednostavnjuju procedure oko angažiranja zamjena zbog bolovanja.
Među točkama koju su blagdanski raspoloženi vijećnici samo preletjeli jest i ona o podjeli imovine Doma zdravlja Zadarske županije između Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu koji je s radom započeo 1. studenog 2011. godine.