Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

OSTOJIĆ: Grbić naredio obradu novinara s ciljem da neizravno nadzire Bajića

Autor: Novi list

21.12.2012. 23:00
OSTOJIĆ: Grbić naredio obradu novinara s ciljem da neizravno nadzire Bajića

Foto: PIXELL



Karamarko i Brkić vele da je sve rađeno po zakonu, te da je operativni nadzor nad akcijom vodio Vitomir Bijelić i da je priča o uništavanju dokumenata politička igra ministra Ostojića


Policija je krajem prošle godine posredno, preko nadzora nad novinarima, obrađivala glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Ovlaštenje za operativno postupanje dao je Oliver Grbić, a operativno je naložio i odradio njegov tadašnji zamjenik Milijan Brkić, danas glavni tajnik HDZ-a. Pokazala je to istraga Unutarnje kontrole MUP-a koja je provedena nakon prošlotjednog teksta u našem listu. Tadašnji ministar unutarnjih poslova, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i glavni tajnik stranke Brkić i dalje negiraju da su kršili propise jer je nalog za istragu o curenju službenih tajni dalo Državno odvjetništvo. Pritom obojica upozoravaju da je spomenutu akciju vodio Vitomir Bijelić koji je i danas načelnik kriminalističke policije.
Preko Tome do Bajića
– Praćen je bio jedan novinar, odnosno urednik Jutarnjeg lista Mladen Pleše. Za pet od ostalih osam novinara su rađeni izlisti, dok se za troje nije mogao doznati broj telefona koji koriste. Tako stižemo do glavnog državnog odvjetnika, prema kojem nije bilo direktnih mjera. No, to je rađeno indirektno. To je jednostavno neprihvatljivo, i sva saznanja Unutarnje kontrole biti će proslijeđena Državnom odvjetništvu, izvijestio je na tiskovnoj konferenciji ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.
Pojasnio je da je čitava akcija nazvana Operativna akcija “Juda”, a policija je u postupanju zloupotrijebila nalog DORH-a. Naime, DORH je naložio da se istraži curenje podataka iz istraga, tražeći postupanja prema osobama koje direktno sudjeluju u procesima, a onda se to iskoristilo za postupanje prema novinarima i posredno prema Mladenu Bajiću. Stav je sadašnjeg čelništva MUP-a, a i Mladen Bajić je već prošli tjedan isto kazao, kako se prema novinarima uopće nije smjelo postupati, jer nisu bili metom istrage, već tek svjedoci.
Zanimljiv je i način na koji se išlo na Bajića. Naime, na osnovu izlista telefona novinarke Večernjeg lista Ivanke Tome, napravljena je analitička zabilješka, u kojoj je temeljito analizirana komunikacija između novinarke i glavnog državnog odvjetnika. Dakle, u čitavom dokumentu, na preko deset stranica, samo se to analiziralo.
Prikrivanje dokaza
No, to nije sve. Istraga Unutarnje kontrole pokazala je kako je ova analiza uništena i nije je bilo u policijskim arhivama.
– Tu je došlo do prikrivanja dokumenata, ali su ih istražitelji koristeći informacijske sustave uspjeli rekonstruirati, a na kraju smo došli i do policajca koji ju je uništio. Nad njim će se provesti daljnja obrada, kazao je Ostojić. Dodao je i kako je cilj svih aktivnosti bili rađeni tako da se “odradi” Mladen Bajić. Napomenuo je i kako su navodi Ive Sanadera u intervjuu u emisiji “Nedjeljom u dva” proizišli iz Operativne akcije “Juda”, te će se dalje utvrđivati je li bilo i daljnjih povreda zakona u policiji.
Nakon slanja kompletnog izvještaja DORH-u policija će zajedno s tužiteljstvom odlučiti protiv koga sve poduzeti kaznene progone u ovom slučaju. Kako je dio dokumenata koji su korišteni u nadzoru novinara i posredno Mladena Bajića još uvijek klasificirani kao tajni, Ostojić nije želio nagađati postoji li mogućnost da su još neki dokumenti uništeni kako bi se prikrili tragovi. Važno je za napomenuti da o ničemu što je radila policija na kraju nije izvjestila niti Državno odvjetništvo niti USKOK. U izvještaju koji je proslijeđen DORH-u navedeno je samo da se nije moglo saznati tko je odavao dokumente iz službenih istraga. Kompletno postupanje prema novinarima jednostavno je prešućeno.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU