Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Plodovi sunca, mora, kamena i ljubavi

Autor: Irena Jurjević

21.12.2012. 23:00
Plodovi sunca, mora, kamena i ljubavi

Foto: Marin GOSPIĆ



Niti jednu srebrnu i brončanu medalju nismo još dobili. To mora značiti nešto, kazuje Eugen Novaković, dodajući kako svoje masline i smokve tretira kao plodove kamena, sunca, mora i ljubavi


Jučer ujutro Zadrani su ponovno imali priliku kupiti ekološke i tradicijske proizvode zadarskog zaleđa, ali i šire, i to u sklopu još jednog sajma zdrave hrane i tradicijskih proizvoda Dani sunca. Sajam se održava još i danas, a na njemu se može naći sve ono što se u supermarketima teško može naći – ručno izrađeni sapuni, prirodna kozmetika, ekološko djevičansko ulje, domaći keksi… Ali i ponešto mesnih proizvoda.
Božićna varijanta
Svoje proizvode su na ovoj božićnoj varijanti sajma predstavili PTO Nekić iz Biograda na Moru s programom biljnih mješavina, travarica, masti i ulja za masažu, OPG Drago Drmić iz Zadra s domaćim keksima i likerima, OPG Aralica iz Šibenika s mediteranskim likerima i džemovima, kao i OPG Eugen Novaković iz Posedarja sa slatkim kuglicama od smokava, smokvenjakom i maslinovim uljem.
Novaković je, upravo doznajemo, osvojio i sedmu zlatnu medalju zaredom za ekstra kvalitetu i ekstra djevičansko maslinovo ulje.
– Niti jednu srebrnu i brončanu medalju nismo još dobili. To mora značiti nešto, kazuje Eugen Novaković, dodajući kako svoje masline i smokve tretira kao plodove kamena, sunca mora i ljubavi.
– Jer, da nije ovog zadnjeg ovaj posao ne bih ni radio, govori Novaković.
Svoje nadaleko poznate proizvode i ovaj put izložila je Nedjeljka Jurin iz Lovrana, ponosna vlasnica linije proizvoda “Danica”, o čijoj “pegli za bore” smo već naširoko pisali. Riječ je, naime, o kremi koja hrani i stiska pore te pomalo pegla bore zahvaljujući skupini eteričnih ulja. A kada se koristi zdravo i prirodno, sastojci prolaze kroz svih pet slojeva kože jer stanice odmah prepoznaju prirodno i onda to skladište, za razliku od toksičnog koje izbacuju, pojašnjava Nevenka.
Sapuni, nakit, kameni suveniri
Svoje proizvode od bobičastog voća jučer je izložio još i Bokun d.o.o. iz Splita, a bio je tu i obrt Tadić iz Čađavice s programom zimnice, kolačima i slavonskim gastronomskim delicijama. Ručno rađene sapune i kozmetiku donijela je Sapunoteka iz Šibenika, dok će danas ručno rađene kamene suvenire ponuditi Kamen dizajn iz Zadra.
Izražavajući potporu djelovanju udruga na zadarskom području udruga Eko-Zadar ustupila je štand Udruzi za kulturu i umjetnost iz Zadra koja se u petak predstavila ručno rađenim nakitom, proizvodima od vune i predmetima koji utjelovljuju ponovnu upotrebu odbačenih plastičnih vrećica. Također, štand je ustupljen i udruzi “Jak kao Jakov” te Domu za odrasle osobe Zemunik čiji štićenici su jučer na prodaju ponudili proizvode od vune nastale u sklopu jedne od radionica koje za njih predstavljaju radnu terapiju.
Dodajmo i to kako će udruga “Jak kao Jakov” i danas  prikupljati priloge građana u sklopu akcije “Anđeli za njih”. Riječ je o humanitarnoj akciji za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti koja se liječe na dječjim onkološkim i hematološkim odjelima i njihovim obiteljima koje se za vrijeme bolesti djeteta nalaze u teškoj materijalnoj situaciji.