Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vijećnicu zasuli jajima, dvoje prosvjednika privedeno

Autor: Suzana Bandić

21.12.2012. 23:00
Vijećnicu zasuli jajima, dvoje prosvjednika privedeno

Foto: Zvonko KUCELIN



Nezadovoljni smo radom institucija koje troše novac nas poreznih obveznika na sve nepotrebne stvari, a ono što je za nula kuna ne žele rješavati. Danas problem zbog nečijeg nerada imamo mi, stanari tzv. Galićevih zgrada u Diklu, a sutra će to biti netko drugi. Na to smo došli upozoriti – Hrvoje Rončević, jedan od organizatora prosvjeda


Noseći transparente “Nećeš, razbojniče!”, “Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost”, “Više nema oprosta, bando lopovska!”, “Vratite nam naš put!”, “Vrančiću, odlazi!”, “Bajiću, Zadar je spreman!”, “Ustavno pravo, nepovredivost doma!”, “Vi ste sramota grada Zadra”, “Gdje su naša ljudska prava?”, “Vrančiću, koga se bojiš?”, te zviždeći i uzvikujući “Vrančiću, odlazi”, “izdajnici, van iz vijećnice” i slično stotinjak Zadrana, mahom stanara tzv. Galićevih zgrada u Diklu, jučer je prosvjedovalo pred vratima gradske uprave na Narodnom trgu.
Stanarima koji već devet mjeseci nemaju pristupni put do svojih stanova u prosvjedu su se pridružili i vlasnici poslovnih prostora u tzv. Galićevim zgradama na Relji, nekoliko stanara s predjela Smiljevca koji se žale na smrad zbog kolektora te drugi, a svi nezadovoljni radom gradskih vlasti i odlukama gradonačelnika Zvonimira Vrančića.
Prosvjednici su se u deset sati okupili na Branimirovoj obali, a potom u koloni krenuli preko mosta do Gradske vijećnice gdje su ogradnom žicom zagradili ulaz upravo u vrijeme održavanja Gradskog vijeća.
Glasno izražavajući svoje mišljenje o onima koji rade u toj zgradi, prosvjednici su zasuli fasadu jajima zbog čega je interventna policija privela dvojicu mlađih muškaraca. No, ni nakon sat vremena pozivanja na odgovornost onih koji su na izborima dobili povjerenje građana kako bi radili za dobrobit svih, nitko im se nije obratio. Bez odgovora gradskih oca, pa i prozvanog gradonačelnika, ostali su i novinari koji su pred kraj prosvjeda ušli u vijećnicu.
– Nezadovoljni smo radom institucija koje troše novac nas poreznih obveznika na sve nepotrebne stvari, a ono što je za nula kuna ne žele rješavati. Danas problem zbog nečijeg nerada imamo mi, stanari tzv. Galićevih zgrada na Poljani Dragutina Domjanića u Diklu, a sutra će to biti netko drugi. Na to smo došli upozoriti – rekao je Hrvoje Rončević, jedan od organizatora ovog mirnog prosvjeda.
Nakon sat vremena prosvjednici su se mirno razišli, a organizatori su prije toga morali svratiti na obavijesni razgovor u prostorije policije.
– Idemo obaviti razgovor s policajcima koji su samo radili svoj posao. Zatražit ćemo informacije o uhićenim prosvjednicima i učinit ćemo sve da im pomognemo kako bi što prije izišli na slobodu – rekao je Kristijan Kotlar, demantiravši da je priveden i jedan maloljetnik iz zgrada čije stanare predstavlja. A riječ je o 16-godišnjaku koji je na prosvjed došao sa svojim roditeljima i koji su u razgovoru s policajcima uspjeli “isposlovati” da ga ipak ne odvedu.


Kazne zbog bacanja jaja platit će solidarno organizatori prosvjeda




Stanari tzv. Galićevih zgrada kao inicijatori i organizatori prosvjeda solidarno će, kako doznajemo, platiti kazne dvojici mladića koji su zbog bacanja jaja na fasadu zgrade Gradske uprave jučer uhićeni, a potom i prijavljeni zbog narušavanja javnog reda i mira.


Puntamičani: Uz tebe smo Milinkoviću!


Pažnju Zadrana na jučeranjem prosvjedu plijenio je transparent koji je odudarao od ostalih i fontom, i bojom, a i sadržajem. Nosio ga je jedan stariji Puntamičanin koji je, kako je iz sadržaja bilo očito, oštećen u privatizaciji Borika. Uz pojašnjenje problema na dnu transparenta, odnosno u posljednjoj rečenici stoji: “Uz tebe smo Milinkoviću”. Iako je problem s pristupnim putem stanara Galićevih zgrada započeo polovinom ožujka kad je on uklonio asfalt sa zemljišta u vlasništvu njegove majke, čini se kako nikome od prosvjednika jučer to više nije bilo bitno, već da su sve svoje nezadovoljstvo usmjerili samo prema gradskim vlastima. One su, međutim, jučer ostale nijeme na probleme svojih građana.