NAŠLI ZAJEDNIČKI JEZIK Vlast i oporba glasali protiv smanjenja svojih naknada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Iako su se u nedavnoj anketi našeg lista gradski vijećnici izjasnili za ukidanje vijećničkih naknada, kao jedne od mjera štednje, na sjednici Gradskog vijeća stvari su se ipak zakomplicirale. Oporba je, naime, u ovom prijedlogu vlasti vidjela još samo jedan pokušaj krparenja proračuna koji neće bitno spasiti gradsku blagajnu, pa su na kraju čak predložili da se naknade ukinu ako će to spasiti proračun.

Naknade bi prema prijedlogu Grada sa sadašnjih 1.000 kuna bile smanjene na 500, no bez obzira na namjere Grada, i HDZ i oporba ovu su odluku dočekali "na nož".

Najprije je SDP-ova vijećnica Irena Dragić upozorila da su zadarski gradski vijećnici dosad "imali najniže naknade u Hrvatskoj s obzirom na veličinu grada, a sada se i to smanjuje":

- Ja sam protiv toga, idemo ovdje dolaziti raditi za Grad bez jedne lipe naknade, ionako neki od nas nisu ni zaslužili naknadu jer im ne znamo ni boju glasa - kazala je Dragić.

Njena stranačka kolegica, Omerka Šarić Frantin, bila je još kritičnija, pa je odluku o smanjenju naknada prokomentirala sljedećim riječima:

- Ovo je poruka gradonačelnika i HDZ-a što misle o nama, predstavničko tijelo je gradonačelniku Kalmeti nepotrebno i treba ga marginalizirati - smatra SDP-ova potpredsjednica Gradskog vijeća, dodajući kako u smanjenju naknada vidi samo "marginalizaciju Gradskog vijeća i gradskih vijećnika".

Odlukom o potpunom ukidanju vijećničkih naknada oporba je zapravo kritizirala odluku Grada kojom se naknade smanjuju za polovicu, a njihove plaće za samo pet posto.

Gradskim dužnosnicima plaće zapravo neće biti smanjene kada se uzmu u obzir porezne olakšice, te su na kraju vijećnici i članovi upravnih vijeća ipak ti koji će na razini Grada puniti proračun odricanjem od dijela naknada. Ne treba zabraviti ni građane koji će opet, umjesto 10, plaćati prirez od 12 posto, a izglasano je i podizanje poreza na vikendice s 12 na 15 kuna.

Ova je točka dnevnog reda na kraju imala neobičan epilog - i vlast i oporba složili su se da naknade ne bi trebalo smanjivati!

Naime, i prije rasprave o naknadama, iz redova HDZ-ovih vijećnika moglo se čuti kako se ne slažu s ovom odlukom da se s 1.000 kuna mjesečno naknade smanje na 500, a istodobno plaće gradskim dužnosnicma i službenicima ostaju iste. Stoga ni HDZ-ov klub nije podržao smanjenje naknada, pa je Kalmeta odluku povukao.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno