Proračun Općine Pašman 12,6 milijuna kuna

Slika korisnika admin
Andrina LUIĆ
Andro Magić, pašmanski načelnik

U 2016. godinu, Općina Pašman ući će s proračunom od  12.590.382 kuna, jednoglasni je zaključak s posljednje ovogodišnje sjednice Općinskog vijeća koju je vodio potpredsjednik Općinskog vijeća  Ivan Jadreško, a sudjelovali predstavnici svih mjesta - Ždrelac, Banj, Dobropoljana, Neviđane, Mrljane, Barotul, Mali Pašman, Pašman i Kraj.

Naplata općinskih poreza

- Prije svega, proračun je realan, vjerojatno najrealniji dosad, s naglaskom na razvoj i ulaganja u kapitalne projekte, među kojima treba istaknuti katastarsku izmjeru iznosu od 7,706.000 kuna bez PDV-a, u čemu će  država, Državna geodetska uprava, sudjelovati sa 60 posto sredstava, a  mi s ostatkom u visini od 3.853.000 kuna s PDV-om. Ove godine Općina  Pašman, zbog točnosti podataka, ažurnosti i bolje učinkovitosti naplate,   preuzela je naplatu općinskih poreza, tj. poreza na kuće za odmor, poreza na tvrtku i poreza na promet proizvoda i usluga (porez na potrošnju),  što je do lani vodila Porezna uprava. Praksa na terenu bila je da obveznici  dostavljaju nadležnom poreznom tijelu podatke o kućama za odmor, ali  je primijećeno da baza podataka i naplata nisu dovoljno ažurni. Nakon  što smo preuzeli podatke od Porezne uprave te ih uskladili sa stvarnim  stanjem na terenu, ubrzo su povećani vlastiti prihodi, i to za oko 500.000  kuna više nego prethodnih godina, pojašnjava općinski načelnik Andro  Magić te dodaje da je ukupni porast vlastitih prihoda  porastao za oko  2.000.000 kuna, a riječ je o prihodima bez kapitalnih, tekućih pomoći i  donacija. Vlastiti prihodi Općine Pašman u 2013. i 2014., ističe, bili su  oko 7.000.000 kuna, dok je ove godine na dan 16. prosinca iznosio  9.029.464 kuna i najveći je dosad ostvareni prihod Općine Pašman.

Načelnik Magić nadalje navodi potraživanja iz Državnog proračuna za  prihode za financiranje rashoda za nabavu nefinancijske imovine u iznosu od 1.466.639 kuna te posebno ističe projekt gradnje javne rasvjete  na D110 koji je sa 1.881.896 kuna financirala država. Tu su i rekonstrukcija zgrade stare uljare u Neviđanima u iznosu od 334.991 kuna, projektna dokumentacija za obnovu javne rasvjete, što će stajati, 144.356 kuna,  te projektna dokumentacija za šetnicu u Dobropoljani u iznosu od  80.312 kuna.

36 stipendista

- Valja reći i da Općina Pašman ima 36 stipendista u akademskoj godini 2015./2016., koji mjesečno dobivaju 500 kuna, sufinancira se kupnja  školskog pribora svim samohranim roditeljima i djeci bez oba roditelja,  financijski se pomaže udrugama, KUD-ovima, sportskim klubovima,  umirovljenicima za nabavu orjeva, a prema potrebi se isplaćuju jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženim stanovnicima. Tu je i redovito održavanje javne rasvjete, bit će kompletno zamijenjene žarulje na  oko 200 stupova u svakome mjestu, probijanje novih i betoniranje postojećih putova, uređenje prilaza do špilja koje će se otvoriti za turističke  posjete, ulaganja u pripremu sezone, nabraja Magić sve što je planirano  proračunom za sljedeću godinu.

Posljednja ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća bila je prilika i za  službeno predstavljanje monografije Pašmana autora Jakova Đinđića te  Strategije razvoja otoka Pašmana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno