Romano Bajlo dobitnik nagrade "Matija Ljubek"

Slika korisnika admin
Romano Bajlo

Atletičarka Sandra Perković i strijelac Giovanni Cernogoraz proglašeni su najboljim sportašima Hrvatske po izboru Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), a na svečanosti Velikog dana HOO-a u Zagrebu dodijeljene su i nagrade za najuspješnije ekipu, momčad, posadu, trenera i promicatelja Hrvatske u svijetu, te godišnje nagrade "Matija Ljubek". Upravo dodijeljivanje godišnje nagrade Matija Ljubek izazvalo je u Krševanovom gradu posebnu pozornost jer je jedan od dobitnika proslavljeni zadarski veslački djelatnik i član Veslačkog kluba Jadran Romano Bajlo. Dan nakon dodjele priznanja podijelio je svoj impresije u kraćem telefonskom razgovoru za Zadarski list.

- Počašćen sa i ponosan što sam dobio ovakvo priznanje od krovne organizacije hrvatskog sporta, tj. HOO-a - kazivao je Romano Bajlo.

Ponos i zahvala

- Ovo je na svojevrstan način vrhunac moje sportske i trenerske karijere. U veslanju sam proveo 53 godine i ponosan sam sve što sam uspio postići u tom periodu. Moje zadovoljstvo je tim veće što je u tom periodu kroz VK Jadran prošlo više od 6000 veslača. Zahvalan sam njihovim roditeljima koji su imali povjerenje u mene i moj rad. Iako je ovo osobna nagrada, ona je na nagrada zadarskom veslanju i zadarskom sportu u cjelini. Zato se još jednom želim zahvaliti HOO na ukazanom povjerenu.

Bajlo je dugo bio izbornik veslačke reprezentacije, a unatoč tome što je u mirovini ostao je vezan uz veslanje.

- Bio sam izbornik hrvatske veslačke reprezentacije i trener pet godina, i vodio ih na Olimpijske igre u Barceloni 1992. godine. Iznimno sam ponosan i na taj svoj doprinos hrvatskom veslanju. Iako sam u mirovini nisam se u potpunosti maknuo iz tog sporta, ostao sam član Izvršnog odbora VK Jadrana - rekao je na kraju kraćeg telefonskog razgovora Romano Bajlo.

Sandra Perković je četvrti puta zaredom najuspješnija po izboru HOO-a, a nagradu je zaslužila osvajanjem srebrnog odličja na Svjetskom atletskom prvenstvu u Pekingu, te ukupnom pobjedom u poretku Dijamantne lige gdje je doslovce "pomela" konkurentice u disku. Godina bi za 25-godišnju Zagrepčanku bila savršena da se u Pekingu nije pojavila Kubanka Denia Caballero, no Sandra će priliku za uzvrat imati sljedeće godine na Olimpijskim igrama u Riju gdje brani olimpijsko zlato iz Londona.

Pogled prema Riju

- Čast mi je da četvrtu godinu zaredom dobivam nagradu HOO-a. Sljedeće godine su Olimpijske igre u Riju i tamo idem braniti zlato. Sebi želim samo da ne bude ozljeda, a nadam se da će i ostali hrvatski sportaši u Riju oboriti rekorde u broju nastupa i medaljama - kazala je vrlo elegantna Perković prilikom dodjele nagrada.

Giovanni Cernogoraz po drugi je puta laureat HOO-a u kategoriji najboljeg sportaša, a prvi puta je nagrađen nakon osvajanja olimpijskog zlata u trapu u Londonu 2012. godine. Cernogoraz je ostao među najboljim na svijetu u zahtjevnoj streljačkoj disciplini, pobijedivši ove godine na finalu Svjetskog kupa u Nikoziji, osiguravši olimpijsku vizu za Rio. Strijelac iz Novigrada je ove godine imao veliku konkurenciji u izboru jer su naslove europskih prvaka osvajali gimnastičar Marijo Možnik, boksač Filip Hrgović, jedriličar Ivan Kljaković-Gašpić i veslač Damir Martin.

- U Riju će dati sve od sebe, ali puno teže je braniti nego osvojiti. Ova nagrada će mi biti dodatni poticaj - kazao je Cernogoraz.

Nagrada u kategoriji najbolje štafete, para ili posade očekivano je otišla veslačima Martinu i Valentu Sinkoviću, svjetskim prvacima i apslolutnim svjetskim vladarima discipline dvojac na pariće. Braća Sinković su na francuskom jezeru d'Aiguelebelette suvereno došli do naslova svjetskih prvaka, ukupni su pobjednici Svjetskog kupa, osvojivši prestižne regate u Vareseu i Luzernu. Valenta (27) i Martina (26) sljedeće godine očekuje lov na olimpijsko zlato, a svi inozemni sportski stručnjaci smatraju ih najvećim favoritima za pobjedu u Riju.

- Spremamo se za Rio, svjesni smo svoje kvalitete i forme, a to potvrđuju i naša dva zlata na svjetskim prvenstvima. U zadnje dvije godine nismo izgubili utrku i znamo da smo svima već dosadni, ali neka se iz te dosade rodi zlato u Riju - kazao je Martin Sinković.

Naslov najbolje momčadi pripao je hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji, koja se u 2015. godini može pohvaliti naslovom svjetskih doprvaka i drugim mjestom u Svjetskoj ligi. Vaterpolisti su na Svjetskom prvenstvu u ruskom Kazanju u finalu poraženi od Srbije, kojoj mogu uzvratiti na predstojećim Olimpijskim igrama u Riju, gdje brane naslov.

Najuspješnija ženska sportska ekipa u protekloj godini je kuglačka reprezentacija u sastavu Ana Bacan, Milana Pavlic, Ines Hasić, Ana Jambrović, Nataša Ravnić-Gašparini, Ines Maričić, Marija Zver, Ljiljana Peroš, Snježana Kramar i Katarina Zajec, koje su na Svjetskom kuglačkom prvenstvu u Njemačkoj osvojile zlatno odličje.

Uspješna godina

Nagrada za najboljega hrvatskoga trenera pripala je veslačkom stručnjaku Nikoli Braliću i atletskom treneru Edisu Elkaseviću. Elkasević je zaslužan za uspjehe Sandre Perković, dok je Bralić za svoj rad s braćom Sinković proglašen i za najboljega trenera u izboru Međunarodnog veslačkog saveza.

Za najvećeg promicatelja Hrvatske u svijetu izabrana je hrvatska nogometna reprezentacija, čiji članovi nastupaju u najvećim europskim klubovima, dok je posebno priznanje HOO-a pripalo Sportskim novostima, jedinom hrvatskom dnevnom sportskom listu koji je ove godine proslavio 70 godina kontinuiranog izlaženja.

Zvonimir Đurkinjak, član badmintonskog kluba Medvedgrad, dobio je nagradu za Fair Play, koji je u finalu međunarodnog prvenstva Češke u Brnu sportski priznao poen protivniku i tim časnim potezom zaslužio priznanje. Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora za inovativnost u sportu pripao je Hrvatskom judo savezu za projekt "Judo u školama", dok su nagrade za životno djelo "Matija Ljubek" uz Romana Bajla pripale i Erni Havelki Rađenović, Ivanu Kralju, Anti Nakiću i Nogometnoj školi GNK Dinamo.

- Ovo je bila uspješna godina u kojoj su hrvatski sportaši zabilježili sjajne rezultate. No, sljedeća godine, olimpijska, sve vas sportaše, trenere i dužnosnike očekuje čak 765 nastupa na velikim međunarodnim natjecanjima, a već u siječnju su na programu europska prvenstva u rukometu i vaterpolu, pa olimpijske kvalifikacije za naše odbojkašice, pa potom nogometni EURO i još puno natjecanja. Svakako očekujem da brojka od sadašnjih 100 evidentnih olimpijskih kandidata za Olimpijske igre u Rio de Janeiru dodatno naraste. Rio je vaš i naš zajednički cilj - kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Svečanosti u zagrebačkom hotelu Westin nazočili su i izaslanik predsjednice RH Damir Knjaz, ministar sporta Vedran Mornar, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i brojni uglednici iz sportskog i društvenog životu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno