Umjesto pozdrava investicijama, Ilirija u Biogradu dobila odbijenicu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

Loši odnosi između Gradske uprave Biograda na Moru i Ilirije d.d. još su jednom isplivali na površinu, a ovoga puta problem su 3. Izmjene i dopune Prostornog plana Grada Biograda na Moru i 2. Ponovna javna rasprava o Izmjenama i dopunama Plana, koja traje od 21. do 29. prosinca. Iz ove turističke kuće jučer su dostavili priopćenje za javnost u kojem izvješćuju kako je gradonačelnik grada Biograda odbio primiti i razgovarati s predstavnicima Iliirje o razvojnim projektima Ilirije d.d. u postupku donošenja gradskog Prostornog plana, a u kontekstu zahtjeva Ilirije d.d. za uvrštenje u Izmjene i dopune.

- Naime, Ilirija d.d. je kao nositelj razvoja turizma zadarske regije i biogradskog kraja i najveći gospodarski subjekt u gradu Biogradu na Moru, a ujedno i jedna od 15 vodećih turističkih kompanija u Hrvatskoj i sedam u Dalmaciji, dostavila u više navrata, uvijek pravovremeno i to u zakonom propisanom roku, Gradu Biogradu na Moru kao Nositelju izrade Plana, sedam razvojnih projekata za postojeće i planirane građevine i zahvate u prostoru, za koje smo uvjereni da su u cjelosti ili u pretežitom dijelu sukladni razvojnim planovima Grada Biograda na Moru, izvijestili su iz Ilirije.

Sedam projekata

U razvojne projekte Ilirije ulaze Kamp park Soline (postojeći), Hotelski kompleks Ilirija-Kornati-Adriatic (rekonstrukcija i izgradnja), Luka nautičkog turizma Ilirija (rekonstrukcija i izgradnja), Luka nautičkog turizma - Marina Kornati (rekonstrukcija i izgradnja), Zdravstveno rekreacijski centar Soline - na prostoru postojećeg tenis centra, Centar za agroturizam Primorje - na zemljištu postojećeg ruralnog posjeda i Golf igralište Jankolovica (izgradnja).

- Naši zahtjevi i prijedlozi ne predstavljaju samo razvojne planove Ilirije d.d. već smatramo da istovremeno pridonose značajnom turističkom i gospodarskom razvoju zadarske regije, grada Biograda i njegove šire okolice. Pored toga riječ je o realnim i ostvarivim planovima iza kojih stoji domaći investitor koji je u gradu prisutan već preko 58 godina i koji taj isti grad razvija, oblikuje kao turističku destinaciju. Nažalost, moramo konstatirati kako su svi prijedlozi i primjedbe na Plan, usmjereni ka razvoju turizma u gradu Biogradu, izuzev jednog, odbijeni bez ijednog argumentiranog i jasnog razloga i bez jasnih i nedvojbenih kriterija, stoji u Ilirijinom dopisu kojeg potpisuje Jasmina Kulaš Stojanov, voditeljica ureda Uprave, korporativnih komunikacija i odnosa s javnošću.

Posebno ogorčeni su u Iliriji odnosom gradonačelnika Ivana Kneza prema njima, a koji, kako navode, nije od jučer.

- Na javnom izlaganju prijedloga Plana, održanom 21. prosinca, ovlašteni predstavnici Ilirije su još jednom argumentirali u zapisnik svoje prijedloge i primjedbe na postojeći Plan. Iako je nekoliko dana prije od strane gradonačelnika i vodećih ljudi Grada usvojena Strategija razvoja turizma za razdoblje od 2015. do 2020., na čijem je predstavljanju istaknuo kako 'uspješna turistička usluga jednog grada nije moguća bez organiziranog i složnog djelovanja privatnog i javnog sektora', nažalost, sutradan je po dolasku predstavnika Ilirije d.d. gradonačelnik Ivan Knez, kao predlagač izmjena i dopuna Plana, netom prije početka Javnog izlaganja, napustio gradsku vijećnicu, ne želeći saslušati primjedbe i prijedloge Ilirije d.d. na Plan, unatoč njihovom inzistiranju da isti bude prisutan. Gradonačelnikov 'nestanak' odraz je njegova višegodišnjeg 'odnosa i brige' a ujedno sustavan način komunikacije i dijaloga sa gospodarskim subjektima koji žele, mogu i hoće investirati i razvijati grad te stvarati radna mjesta za naše sugrađane, požalili su se.

Pisane primjedbe

Iz Ilirije su zaključili kako bi izmjene i dopune plana te strategije razvoja turizma koje se donose, trebale imati za cilj i svrhu gospodarski razvoj i biti pretpostavka prosperiteta šire lokalne zajednice, a da bi se sudionici u njihovom donošenju i provedbi morali ponašati odgovorno prema nositeljima razvoja kraja i građanima, u protivnom ovakvim i sličnim postupanjima se jača atmosfera nepovjerenja u institucije te zasigurno ne pridonosi "organiziranom i složnom djelovanju privatnog i javnog sektora".

- Kao odgovorna javna kompanija, i dalje ćemo našim primjerom i angažmanom ustrajati na prijedlozima za razvoj, kako ovog društva tako i grada Biograda na Moru i njegovih stanovnika, te ćemo Gradu Biogradu na Moru dostaviti i pisane primjedbe na 3. Izmjene i dopune Prostornog plana Grada Biograda na Moru u postupku 2. ponovljene javne rasprave, zaključili su.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno