Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nagrađeni vinar predstavlja vina od sorti Zweigeldt i Plava frankovka

21.12.2016. 23:00
Nagrađeni vinar predstavlja vina od sorti Zweigeldt i Plava frankovka


Bakalar je dobra riba, al mu dosta ulja triba i pića sve do grlića – stara je pjesma koje se obično prisjetimo u vrijeme došašća i pred sam Badnjak, blagdan nezamisliv bez bakalara. A bakalara i to na više načina bit će i danas na proglašenju najuspješnijih ribolovaca Zadra i Zadarske županije u restoranu Jedriličarskog kluba Uskok na Vitrenjaku.
– Povećali smo doze. Bit će bakalara i za „repete”, kaže Tihomir Marušić, voditelj Turisthotelovog Cateringa, čije osoblje za ovu prigodu priprema blagdansku spizu. Osigurali su i dovoljne količine vina, ne računajući ono što će pristići iz podruma i konoba ravnokotarskih vinara, koji nisu željeli da Najulov 2016. i fešta proglašenja najribolovaca u akciji Plodova zemlje i mora Zadarskog lista prođe njihova sudjelovanja.
Tako će svi ribolovci, uzvanici i sugrađani koji danas u 12 sati dođu na Vitrenjak, kada počinje ova svečanost, moći kušati Vina otoka Paga, PZ MasVina, Kraljevskih vinograda, Badela, OPG Šime Škaulja, Vinarije Degarra, Vina Vrsaljko, Vina “Okoša” Stjepana Vučemilovića, Ker-vina Tomislava Glavića, Vinarije Jokić… Njihova vina domaći pilci uglavnom već poznaju, ali ima i jedno iznenađenje, a to su dva vina pristigla za ovu prigodu iz Cogrštofa (Zagersdorf), mjesta u Gradišću, jednoj od devet austrijskih pokrajina, gdje stoljećima žive Gradišćanski Hrvati.
Riječ je o vinima od sorti Zweigeldt i Plava frankovka, koje nose ime Mate, a pošiljatelj je Mate Kliković, zasigurno jedan od najpoznatijih Gradišćanskih Hrvata, vrsni vinar i glazbenik, utemeljitelj mnogih tamburaških skupina i nogometnog kluba. Kliković je punih 27 godina bio generalni sekretar hrvatskog kulturnog društva u Gradišću.
– Sada sam samo vinar, kaže karizmatični Mate. Za sve što je dosad učinio na očuvanju jezika, kulture i identiteta gradišćanskih Hrvata, Kliković je dobio najveće hrvatsko priznanje za osobite zasluge – Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića.
Sklon čarobiranju Kliković je svojedobno izazvao i pravu senzaciju kada je prvi u Austriji od crnog vina napravio bijelo. Od Plave frankovke proizveo je bijelo vino(samotok), zbog čega je, kako kaže, imao velikih problema jer prema austrijskim zakonima o vinu nije postojala Bijela frankovka. Dodatno je morao pojašnjavati postupak proizvodnje, a kada su austrijske dnevne novine Kurir na naslovnici objavile: „Zabranjeno vino najtraženije!”, od tog trenutka svi su saznali za vinara Matu Klikovića, a ubrzo je promijenjen i zakon kako bi se moglo prodavati na tržištu.
– Kad na feštu proglašenja najboljih ribolovaca ne mogu doći ja, neka idu moja vina, makar i dvije buteljice da ih naši ljudi upoznaju, kaže Kliković. Plasman vina u Hrvatsku posebno mi je važan jer bih tako više vremena provodio u svojoj staroj domovini. Zasad se njegova vina mogu kušati samo u Zagrebu, u vinoteci Vrutak, a uskoro možda i u Zadru gdje ima puno prijatelja, među kojima je i Frane Skoblar, pa zato, kad dođe ovamo, obično posjeti i TN Zaton.
– Osobno bih vozio vina, makar i dva po dva kartona, samo da češće dolazim u Hrvatsku, poručuje Mate Kliković. Tako bih nastavio svoju misiju „dvosmjernog ambasadora” – gradišćanskih Hrvata u Hrvatskoj i Hrvatske u Austriji.