Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ugrožena pjeskarica pronađena izvan Velike i Male Paklenice

21.12.2016. 23:00
Ugrožena pjeskarica pronađena izvan Velike i Male Paklenice


Okruglasta pjeskarica, biljka za koju se smatralo da naseljava samo uski prostor Velike i Male Paklenice, a zatim i kanjon Zrmanje kod Obrovca, pronađena je na dva nova nalazišta na području Vrlike, javlja Glasnik Hrvatskog botaničkog društva.
Dvoje šibenskih botaničara, Milenko Milović i Jagoda Karađole, predstavili su u Glasniku dva nova nalazišta okruglaste pjeskarice u Vrlici, 45 kilometara sjeveroistočno od Šibenika. Literatura spominje i nalaz u kanjonu Krke kod Visovca, ali on nije potvrđen, navode autori.
Stenoendemična okruglasta pjeskarica strogo je zaštićena vrsta i uključena je u Crvenu knjigu hrvatskog bilja u kategoriji nedovoljno poznate vrste. Najsjevernije pronađeno nalazište je ono u okolici planinarskog doma u Velikoj Paklenici, uz špilju Babunjuša, navodi se u tekstu.
U Velikoj i Maloj Paklenici ona naseljava stijene te je neposredno ugrožena penjačkim aktivnostima alpinista.
Dva nova nalazišta na području Vrlike pomiču granicu areala znatno prema jugoistoku te pokazuju da rasprostranjenost ove stenoendemične vrste u Hrvatskoj još nije potpuno istražena, kaže se u tekstu.
Prema literaturi, Hrvatsku nastanjuju najmanje 384 biljna endema. U odnosu na jedinicu prostora, to Hrvatsku ubraja među dvadesetak vrućih točaka biljnog biodiverziteta u svijetu.
Čak 110 njih su tzv. stenoendemi, što bi se moglo smatrati endemima endema. Stenoendemi naseljavaju prostor koji ne prelazi četiri tisuće četvornih kilometara, premda se ponekad površina njegovog životnog prostora svede na nekoliko kvadratnih kilometara.