Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Obitelj odlučila postumno objaviti roman »Dinamitaši« posvećen unuku Noi

23.12.2019. 15:30


U spomen na nedavno preminulu zadarsku/ljubačku spisateljicu i dizajnericu Dinku Dušević, suprug Šime i djeca Ella i Marko odlučili su se postumno izdati njen posljednji roman »Dinamitaši«.
Dinka je do sada izdala tri knjige: »Ljubav plavog mjeseca« (2017.), »Dobrica« (2018.) i »Lubu« (također 2018.), a novi će roman, koji je trenutno u rukopisu, biti objavljan čim se kompletiraju sve potrebne aktivnosti.


Ljubav joj je bila osnovni pokretač
Riječ je o romanu SF žanra koji je spisateljica posvetila jedanaestogodišnjem unuku Noi, a koliko joj je bilo stalo do »Dinamitaša« kao i pisanja općenito, svjedoče i riječi koje je pred zadnju operaciju uputila liječniku: »Molim vas doktore, nemojte da nešto pođe krivo, moram završiti knjigu.«
U tome je i uspjela.
Karcinom od kojeg je bolovala nije ju zaustavio, od ovog se svijeta nije oprostila prije nego li je završila pisanje, kao što nije ni oči posljednji put zaklopila prije nego li joj je u zadnji posjet u bolnicu došao suprug Šime.
– Njih su se dvoje oprostili jedno od drugog privrženi međusobno kao i na početku svog zajedničkog puta, njih su dvoje pokazali da i u ovoj krutoj zajednici u kojoj živimo, okruženi isto tako krutim mentalitetom, ljubav na kraju ipak pobjeđuje, zaključuje Ella.
Ljubav je zapravo bila osnovni pokretač spisateljici, od samog početka. Puna topline, spremna uvijek pomoći svima oko sebe, što itekako dobro znaju svi koji su imali tu sreću poznavati ju. Dinka Dušević je bila nesbična prema suprugu Šimi, kapetanu duge plovidbe, danas u mirovini, i prema djeci, afirmiranim i široj javnosti poznatim poduzetnicima. Prema Elli, modnoj dizajnerici i event menadžerici kao i sinu Marku – »kralju koralnih vina«.


Prihod od prve knjige donirala Općoj bolnici
– Bila je moja životna učiteljica, sve čega se uhvatila bi s uspjehom i završila, kako one svakodnevne poslove vezane za dom, za vrt, tako i sve ostalo. Bila je ispred svog vremena, primjerice, već je 90-tih krenula s dizajniranjem odjeće i to tehnikom makrame, radeći za jednu talijansku tvrtku. Kreativnosti joj nije manjkalo pa i onda, kada se razboljela, nije stala. Bilo je to 2016. kada je napisala svoj prvi roman »Ljubav plavog mjeseca« koji je posvetila unuci Lari, koji je izdan u nakladi Matice Zadrana, kao i kad je pisala ostale romane, uz podršku prof. hrvatskog jezika Elvire Katić koja je od samog početka bila uz moju majku i kojoj bi se htjeli i ovim putem zahvaliti na svemu, priča Ella dodajući kako je njezina majka odlučila sav prihod od prodaje prve knjige – 12.300 kuna, donirati Općoj bolnici Zadar, za nabavku aparata za zračenje onkoloških bolesnika.
– Drugu je knjigu javno predstavila u sklopu Dana borbe protiv ovisnosti, a predstavljanje treće knjige je bilo organizirano u sklopu obilježavanja Dana grada Zadra. Četvrtu knjigu želimo izdati sami, mi obitelj uz pomoć svih ljudi koji su ju voljeli i koje pozivamo da nam se pridruže i sudjeluju na bilo koji način u njenom izdavanju, njoj u spomen, prenosi Ella želje cijele obitelji.




Zahvala
Povodom tužnog rastanka od naše voljene supruge, majke, bake – Dinke Dušević ovim bi se putem htjeli zahvaliti svoj rodbini, prijateljima, susjedima i znancima kao i svima koji su nam izrazili sućut, prisustvovali ispraćaju i sahrani naše voljene. Posebno se zahvaljujemo liječnicima i medicinskom osoblju Opće bolnice Zadar na podršci i pomoći, stoji u zahvali tugujuće obitelji.
Misa zadušnica održat će se 2. siječnja 2020. godine u 16 sati u crkvi sv. Martina u Ljupču.