Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Rane su svježe kao da je kalvarija bila jučer, počinitelji ostali nekažnjeni

23.12.2019. 08:15


Subota prije 28 godina, 21. prosinca 1991., ostala je upisana u trajno sjećanje Bruške, postojbine starohrvatskog plemena Poletčića u samom srcu krševite Bukovice. Uoči Božića cijela Bruška zavijena je u crno. U Gornjim Marinovićima, jednom od osam zaseoka ovog bukovičkog sela iznad Benkovca, u krvavom piru ubijeno je devet civila, osam hrvatske i jedan srpske nacionalnosti.
– Bruška i danas boluje od tuge. Ni uniformi, ni vojske i rata oko nas, a pucali na nas i ubijali nas civile. Ne može se zaboraviti, a i sve je do temelja porušeno, kažu Marinovići.
Te stravične večeri u njihovim domovima, ispred kućnih pragova u Gornjim Marinovićima, ničim izazvani pripadnici tzv. »milicije SAO Krajine« u kratkom vremenu su mučki, nadasve brutalno ubili devetoro Marinovića – Krstu (65), Draginju (61), Petra (68), Roka (61), Dušana (35), Dragana (24), Stanu (65), Mandu (64) i Iku (53) te Svetozara Draču (35), dok su Ante Marinović (31) i Jasna Martinović (15) bili teško ranjeni. U godini koja je slijedila smrtno je stradao i Joso Marinović (50).


Poremećeni um, bezosjećajnost
Srbočetničke »vojničine« u Gornjim Marinovićima pokazale su »hrabrost«, poremećeni um i bezosjećajnost na nedužnim i nenaoružanim civilima ubijajući ih životinjskim, neljudskim porivom.
– Rane su svježe kao da je kalvarija bila jučer, ali i zato što su počinitelji ostali nekažnjeni. Umorni smo i često ojađeni i razočarani, s tugom u očima govori Mile Marinović kojem su te večeri ubijeni i otac i majka, Krste i Draginja.


»Mala, nikakva je to utjeha obiteljima, jer još uvijek pravdi nisu privedeni počinitelji ubojstava desetero mještana«
Ante ZRILIĆ




Naime, danas nakon 28 godina nakon stravičnog događaja rodbina mučki ubijenih civila očekuje pravdu s pravom se pitajući što rade institucije Republike Hrvatske.
– Vrhovni sud je potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru kojom je hrvatski državljanin Aleksandar Olujić (1969.) zvani Aco u odsutnosti proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, rekao je Ante Zrilić, predsjednik MO Bruška te je naglasio:
– Mala, nikakva je to utjeha obiteljima, jer još uvijek pravdi nisu privedeni počinitelji ubojstava desetero mještana, iako je jedan počinitelj prepoznat, naglasio je Zrilić.
Zadarski list je već više od 20 godina u Gornjim Marinovićima i svaki put na obilježavanju ovog neshvatljivog i nekažnjenog masakra su sestra i brat, Sonja i Jure Marinović, koji su ostali bez oca Duška. Jure je i ovog puta bio na obilježavanju tužne godišnjice, Sonja je u Njemačkoj.
– Te noći u jednom nevjerojatnom trenutku ostali smo bez oca Duška i dida Roka, majka bez muža i svekra. Sestra Sonja je imala tri, a ja jednu godinu. Majka je s tek 21 godinu života ostala udovica s nas dvoje nejake djece, tužno priča Jure dodavši kako ljudi koji su preživjeli pokolj u Bruškoj usprkos odmaku vremena s puno emocija govore o svirepim i brutalnim ubojstvima.


Danas u Gornjim Marinovićima sedam stanovnika
Prije Domovinskog rata i okupacije ovdje je živjelo oko 70 žitelja.
– Danas u Gornjim Marinovićima tek je nas sedam stalnih žitelja. A kako živimo, dovoljno je reći da nema signala ni za mobitel ni za internet, internetski smo odsječeni od svijeta, kaže Ante Martinović.


»Te noći u jednom nevjerojatnom trenutku ostali smo bez oca Duška i dida Roka, majka bez muža i svekra. Sestra Sonja je imala tri, a ja jednu godinu. Majka je s tek 21 godinu života ostala udovica s nas dvoje nejake djece«
Jure MARINOVIĆ


Poštovanje prema žrtvama Domovinskog rata koje je Bruška dala za slobodnu i neovisnu Hrvatsku polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, kao i svake godine od Oluje i oslobođenja Bruške, odala su brojna izaslanstva.
Izaslanstvo županijske Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata predvodila je predsjednica Ljubica Krcić, UHDDR-a Benkovac predsjednik Nedjeljko Genda, HVIDRA-e Benkovac predsjednik Milorad Guzić, MO Bruška predsjednik Ante Zrilić, Grada Benkovca gradonačelnik Tomislav Bulić, benkovačke policije načelnik Marijo Brzoja.
Mučki ubijenih prisjetila se i Udruga 9. gardijske brigade Vukovi Benkovac, HSP, rodbina i mještani. Molitvu odrješenja i svetu misu u crkvi Materinstva BDM predvodio je župnik don Anđelko Buljat.