Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Gaženici besplatno, na rivi kod Pozdrava Suncu najviša cijena

23.12.2019. 10:15


Na današnjem Gradskom vijeću je prijedlog Odluke o visini turističke pristojbe za kruzere.
Riječ je o odluci koja je predstavljena na Kolegiju gradonačelnika, a kojom se određuje koliko će pojedini kruzeri morati platiti pristojbe prilikom vezanja na gatu na rivi kod Pozdrava Suncu te u Gaženici.
Naime, Zakon o turističkoj pristojbi propisuje kako brodovi na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu i međunarodnom prometu na unutarnjim vodama kada se nalaze na vezu u luci ili sidrištu luke mogu plaćati turističku pristojbu, a Općinsko ili Gradsko vijeće donosi Odluku hoće li se predmetna turistička pristojba naplaćivati i u kojem iznosu.
– Istom zakonskom regulativom propisano je kako se sredstva navedene turističke pristojbe raspoređuju 85% Općini ili Gradu i 15% Županiji, a koriste se za poboljšanje javne i turističke infrastrukture i za projekte i programe održivog razvoja. Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Grada Zadra, temeljem dobivenog mišljenja Turističkog vijeća Turističke zajednice Grada Zadra izradio je tekst radnog nacrta prijedloga Odluke o visini turističke pristojbe za brodove na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu kada se brod nalazi na vezu u luci ili sidrištu luke na području Grada Zadra, te je provedeno javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. U proceduri javnog savjetovanja sudjelovala su tri subjekta, a prihvaćen je prijedlog Lučke uprave Zadar da se u cilju zadržavanja određene cijenovne razine konkurentnosti Putničke luke Gaženica u odnosu na susjedne kruzerske destinacije, odgodi uvođenje turističke pristojbe za luku Gaženica. Također, u cijelosti je prihvaćen i drugi prijedlog Lučke uprave Zadar da se za gradsku luku Zadar (gat za kruzere) propiše najviši zakonski dopušteni iznos turističke pristojbe po brodu, jer se radi o elitnoj gradskoj lokaciji, stoji u pojašnjenju iz Grada Zadra.