Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U Zadru kvadrat novogradnje 2013 eura

23.12.2019. 15:00


Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako najveće cijene nekretnina, pa tako i stanova u novogradnji, bilježe Zagreb i područja uz more, dok je ostatak zemlje još uvijek cjenovno prihvatljiviji. U listopadu je najskuplji grad i dalje bio Dubrovnik u kojem je novogradnja trostruko skuplja nego u Osijeku.
Najveća potražnja uglavnom vlada za stanovima manjih površina, posebno za onima u zoni javnog gradskog prijevoza. Najveće vrijednosti postižu novi, luksuzno uređeni stanovi na prestižnim lokacijama poput središta grada ili oni uz obalu. S druge strane, jeftiniji od prosjeka obično su oni smješteni u podrumu ili suterenu – kakvi se ujedno i slabije traže.


Dubrovnik vodi
Podaci u oglasniku pokazuju kako su cijene kvadrata novogradnje u Dubrovniku tijekom listopada u prosjeku oglašavane po 3713 eura, a njihove su tražene vrijednosti dosezale iznose veće i od četiri tisuće eura. Stanovi u staroj gradskoj jezgri dosežu i dvostruko veće vrijednosti od najvećih granica novogradnje u tom gradu.
U Zadru se tako u listopadu za kvadrat stana u novogradnji prosječno tražilo 2013 eura. S prosječnom cijenom od 3422 eura po kvadratnome metru visoko se na ljestvici drže i novi stanovi u Opatiji. Visinom cijene pri vrhu se i dalje nalazi i Split u kojem je novogradnja tijekom listopada u prosjeku oglašavana po 2533 eura po kvadratu. Nešto jeftiniji je Šibenik s cijenom od 2375 eura. Analiza oglasa pokazala je kako društvu gradova s prosječnom cijenom kvadrata novogradnje višom do dvije tisuće eura pripada i Rijeka s 2181 euro. Za kvadratni metar novih stanova u listopadu se na području Pule u prosjeku tražilo 1937 eura, dok je nešto skuplji bio Poreč s 1990 eura.


Senj među jeftinijima
Brojne domaće i strane kupce prvenstveno zanimaju nekretnine na obali, a jedan od jeftinijih jadranskih gradova i dalje je Senj u kojem je prosječna oglašavana cijena novih stanova iznosila 1643 eura po kvadratu. Prosječne tražene cijene novogradnje na području Osijeka u listopadu su iznosile 1163 eura po metru kvadratnom, dok se u nešto skupljem Varaždinu za kvadrat tražilo 1289 eura.
Jedini grad kontinentalne Hrvatske s prosječnom cijenom kvadratnog metra novih stanova većom od dvije tisuće eura i dalje je Zagreb. Podaci su pokazali su kako je prosječna oglašavana cijena tamošnje novogradnje u listopadu iznosila 2080 eura po kvadratu, što je 3,6 posto više no u istom mjesecu prošle godine.




ŠTO SE TRAŽI NAJVIŠE
Najveća potražnja uglavnom vlada za stanovima manjih površina, posebno za onima u zoni javnog gradskog prijevoza. Najveće vrijednosti postižu novi, luksuzno uređeni stanovi na prestižnim lokacijama poput središta grada ili oni uz obalu. S druge strane, jeftiniji od prosjeka obično su oni smješteni u podrumu ili suterenu – kakvi se ujedno i slabije traže