Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ANKETIRANJE U zadarskoj bolnici zasad 457 djelatnika prijavljeno za cijepljenje

22.12.2020. 09:23


Iako su brojke o umrlima od covida-19 vrlo ozbiljne, najnovije ankete pokazuju kako će gotovo polovica liječnika i medicinskih sestara odbiti cijepljenje. Mediji tako javljaju da se čak 50 posto liječnika i 40 posto medicinskih sestara već izjasnilo protiv cijepljenja, navodno zabrinuti za nuspojave unatoč apelu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Naime, plan je HZJZ-a najprije cijepiti zdravstvene djelatnike te štićenike i zaposlenike domova za starije kao skupine koje su najizloženije koronavirusu.
U prilog tome idu i najnoviji podaci o broju liječnika i sestara u samoizolaciji, ali i zabrinjavajuće brojke o umrlim štićenicima domova u našoj županiji. Primjerice, prema jučerašnjim podacima Županijskog stožera, od četiri preminule osobe u našoj županiji čak tri su iz Doma za starije i nemoćne osobe Zadar.
S obzirom na to da na mišljenje građana o cjepivu znatno utječe upravo odluka zdravstvenih djelatnika, u Općoj bolnici Zadar provjerili smo koliko bi liječnika i medicinskih sestara pristalo na cijepljenje. Naime, Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao je uputu bolnicama o provođenju ankete među svojim djelatnicima kako bi znali koliko bi doza cjepiva trebali naručiti.
Anketiranje traje od pretprošlog tjedna u svim hrvatskim bolnicama, a dosadašnje ankete pokazuju da se zasad otprilike polovina medicinskih djelatnika želi cijepiti.
O tome kakvi su rezultati u zadarskoj Općoj bolnici doznajemo od zamjenika ravnatelja dr. Edija Karuca.
– U Općoj bolnici Zadar ukupno se 457 zdravstvenih djelatnika prijavilo za cijepljenje protiv bolesti COVID-19, uzrokovane virusom SARS-CoV-2, kaže dr. Karuc.
O kojem je postotku riječ kazuje usporedba ovog broja s ukupnim brojem djelatnika Opće bolnice kojih ima 1.397, među kojima je i dio tzv. nemedicinskog osoblja. Ovdje pak treba napomenuti kako iz bolnice još uvijek nismo dobili pojašnjenje radi li se o anketiranju svih djelatnika ili se dio njih još nije stigao izjasniti za ili protiv cijepljenja. A upravo je to podatak na kojega ukazuju i u Nacionalnom stožeru i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kako bi se izbjeglo manipuliranje anketnim podacima.
Nastavkom anketa idućih tjedana znat će se preciznije koliki se broj djelatnika u bolnicama, ali i u domovima za stare, zapravo želi cijepiti.


»S obzirom na to da na mišljenje građana o cjepivu znatno utječe upravo odluka zdravstvenih djelatnika, u Općoj bolnici Zadar provjerili smo koliko bi liječnika i medicinskih sestara pristalo na cijepljenje. Naime, HZJZ dao je uputu bolnicama o provođenju ankete među svojim djelatnicima kako bi znali koliko bi doza cjepiva trebali naručiti«