Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SREĐUJE STANJE Gaši poništio kandidaturu Renate Sabljar Dračevac za županicu

22.12.2020. 08:28


Povjerenik SDP-a za Zadarsku županiju Erol Gaši, na svojoj prvoj konferenciji za novinare jučer je iskreno progovorio o situaciji u stranci nakon smjene dosadašnje predsjednice Renate Sabljar Dračevac. Javnost zapravo već dugo godina nije čula ovako otvoreno izlaganje o stanju u najjačoj zadarskoj oporbenoj stranci, a koje se je dosad očito »ušminkavalo«, čak i po cijenu loših izbornih rezultata.
Gaši je tako jasno rekao kako stoje stvari u županijskoj organizaciji, ali i kakvi su odnosi između Gradskog i Županijskog odbora. No, najjače je odjeknula njegova izjava o poništenju kandidature dosadašnje predsjednice ŽO-a Renate Sabljar Dračevac za zadarsku županicu.


ŽO će voditi samo do lokalnih izbora
– Kao što ste čuli, na sjednici Glavnog odbora SDP-a Hrvatske raspuštena su tijela županijske organizacije SDP-a. Ovim se putem zahvaljujem na povjerenju Predsjedništvu SDP-a i članicama i članovima Glavnog odbora koji su me izabrali za povjerenika za Zadarsku županiju. Nemam što tajiti, stanje je u županijskom SDP-u loše, rezultati su dugi niz godina sve lošiji, što je dovelo do situacije da su tijela Zadarske županije raspuštena. Na lokalnim izborima 2017. godine nismo izišli u 20 od 34 jedinice lokalne samouprave u županiji, a kada tome pridodate još pet jedinica lokalne samouprave u kojima nismo osvojii niti jednog vijećnika, odnosno ostali ispod izbornog praga, praktički u 75 posto jedinica lokalne samouprave nemamo vijećnika ili nismo izišli na izbore. Stoga je ovo velika odgovornost i jako težak zadatak – istaknuo je Gaši, najavljujući da će SDP voditi samo do idućih lokalnih izbora.
Naime, suprotno očekivanjima javnosti i dijela članstva, na unutarstranačkim izborima koji će usljediti nakon lokalnih Gaši se neće kandidirati za predsjednika županijske organizacije. Jedini mu je cilj sada konsolidirati članstvo na terenu i stranku voditi do lokalnih izbora. Pritom je sebi zadao tri cilja, a najntrigantniji je svakako ostvarivanje boljih rezultata od onih na proteklim lokalnim izborima:


Konsolidacija stanja na terenu
– Drugi mi je cilj konsolidacija stanja na terenu koje je trenutno jako loše. I treći moj veliki cilj, za koji ću dati cijelog sebe, je da Zadarska županija više ne bude županija u kojoj SDP više nema niti jednog gradonačelnika i načelnika. To su moja tri osnovna cilj. Želim naglasiti da ću usko surađivati sa najvećom organizacijom u županiji, a to je gradska organizacija Zadar, što na žalost, dosad nije bio slučaj. Previše je tu bilo krivih pogleda, a to današnjim danom prestaje i vjerujem kako SDP u budućnosti više neće biti takav – kazao je Gaši, obrazlažući i svoju odriješitu odluku sa prvih dana povjereničkog mandata.
Naime, riječ je o poništenju kandidature Renate Sabljar Dračevac za županicu te odluku o sastavu izbornog stožera za sljedeće lokalne izbore. Gaši smatra kako im trebaju nova, svježa lica u vodstvu organizacije i u izbornom stožeru, što će i biti njegov prvi potez. Očekivano, poništio je i odluku o kandidaturi Marina Rukavine za dožupana najavljujući i jedan hvalevrijedan plan – pomoć otočnom stanovništvu:




Razgovori za koalicije
– Odmah kreću razgovori sa potencijalnim partnerima, neki su mi se već i javili te ćemo ovih dana sjesti za stol i pokušati stvoriti što bolju priču kako bismo pronašli što boljeg kandidata ili kandidatkinju i ostvarili što bolji rezultat na lokalnim izborima 2021. godine. Moja vizija SDP-a je da se, između ostalog, moramo okrenuti problemima naših otočana i to je ono na što ću staviti poseban akcent. Županijski SDP premalo se bavio problemima ljudi na našim otocima, a to je jedan od mojih osnovnih zadataka. Jednako tako, zelene politike su ono čeme se SDP mora okrenuti u narednom razdoblju. I za kraj, budući kandidati za vijećnike u Županijskoj skupštini morat će isključivo voditi računa o interesima zadarskog kraja te svatko onaj tko u datom trenutku nije spreman suprotstaviti se državnoj vlasti kada su u pitanju interesi Zadra i njegova zaleđa o otoka, taj neće moći biti na listi za Županijsku skupštinu – najavljuje SDP-ov povjerenik.
Sljedi primopredaja dužnosti sa dosadašnjom predsjednicom Sabljar Dračevac za koju se pak ne zna kada će biti jer od nje još nije dobio nikakav odgovor. Gaši svejedno odlučno poručuje:
– Ne možete ići jednom u kandidaturu za župana ili županicu i izgubiti izbore, ići drugi put i opet izgubiti izbore te se i po treći put izglasati za kandatkinju za županicu. To je, uz svo dužno poštovanje, neozbiljno, pa čak i sebično – poručio je na kraju Erol Gaši.


Isprika zbog izjave Radoslave Gregov
U ime stranke Gaši se jučer ispričao zbog izjave tajnice Županijskog odbora, Radoslave Gregov, koja je rekla "zašto zadarska bolnica mora imati linearni akcelerator" te "mora li svaka bolnica imati vrhunsku opremu koja toliko košta".
– Ispričavam se svim našim sugrađanima i sugrađankama, posebno onkološkim bolesnicima i njihovim obiteljima, zbog izjave vijećnice Radoslave Gregov na protekloj sjednici Županijske skupštine. Za mene je ta izjava ispod svake razine i to nije stav SDP-a Zadarske županije i ne smije biti. Zadar i regija su za nas centar svega i uvijek će biti i ukoliko postoji i najmanja mogućnost da u zadarskoj bolnici dobijemo najbolje, županijski će se SDP za to zalagati – poručio je Gaši.


Sabljar Dračevac prima jako dobru plaću na račun SDP-a
Na pitanje kako će ubuduće surađivati s Renatom Sabljar Dračevac, ali i kako će ona, s obzirom da loše odnose unutar stranke, komunicirati stavove SDP-a u Saboru, Gaši kaže kako je to posao saborskog kluba i predsednika stranke:
– Moje su ovlasti u ovom trenutku stanje na terenu u županiji, a vjerujem da će predsjednik i vodstvo stranke pronaći način da se SDP-ova politika komunicira na što bolji način. Renata Sabljar Dračevac je izabrana saborska zastupnica, prima jako dobru plaću na račun SDP-a i očekujem da će voditi politiku SDP-a – naglasio je županijski povjerenik.