Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ZA 2021. GODINU Pašmanski proračun 35,3 milijuna kuna

22.12.2020. 08:18


Na 32. sjednici Općinskog vijeća Općine Pašman usvojen do sad najveći proračun Općine Pašman, za 2021. godinu u ukupnom iznosu od 35.298.940,62 kuna.
Kako doznajemo iz Općine, Program gradnje komunalne infrastrukture za koji je izdvojeno više od 15,5 milijuna kuna obuhvaća više različitih projekata. Veliki iznos od 2,4 milijuna kuna se ulaže u groblja odnosno kupnju zemljišta za groblje Mrljane, izgradnju mrtvačnice u Kraju i gradnju groblja u Pašmanu i Banju.


Priča o mostu ide dalje
Također, više od 2,5 milijuna kuna odlazi na ulaganje u asfaltiranje i sanaciju cesta, dok se 950.000 kn ulaže u javnu rasvjetu odnosno nabavu rasvjetnih tijela radi obnove i instalacije nove javne rasvjete.
– Općinski proračun planiran je realno i u skladu sa mogućnostima kao i svih godina do sada. Proračunom je obuhvaćen veliki broj projekata kako infrastrukturnih tako i socijalnih, izjavio je općinski načelnik Krešimir Ćosić.
Nedavno je održan sastanak načelnika i zamjenika načelnika Općine Pašman s državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na kojem je glavna tema bila most Pašman – kopno. U sklopu tog projekta u sljedećoj godini je predviđeno 700.000 kn za projektnu dokumentaciju, što samo govori u prilog tome da se priča o mostu i dalje nastavlja.
U projektnu dokumentaciju izgradnje kanalizacijskog sustava, koji je od velike važnosti za sve stanovnike općine, izdvaja se u sljedećoj godini 600.000 kn.
– Svi veliki projekti će se kandidirati na europske fondove, dok će se manji projekti kao i socijalne naknade svim stanovnicima financirati iz vlastitih sredstava, dodaje Ćosić.
Iz europskih fondova kao i iz državne pomoći planiraju se iskoristiti velika sredstva za rekonstrukciju šumske ceste Mrljane – Kobiljak, rekonstrukciju i opremanje interpretacijskog centra ribarstva u Ždrelcu, adaptaciju zgrade u Banju za jaslice te izgradnju šetnice u Dobropoljani.


Milijun kuna za socijalne programe
Kroz socijalne programe Općina planira izdvojiti više od milijun kuna od čega je za naknade za novorođenčad namijenjeno 400.000 kn, a za stipendije studentima 160.000 kn. Značajni iznosi su planirani i za potrebe predškolskog odgoja i obrazovanja te za sufinanciranje nabave udžbenika i radnih bilježnica za učenike osnovnih i srednjih škola, božićnice umirovljenicima i sufinanciranje programa/projekata iz područja zdravstvene i socijalne skrbi.
Za potrebe u kulturi osiguravaju se sredstva u iznosu od 343.000 kn od čega se najveći iznosi izdvajaju za rad udruga i Spomendom pokojnom košarkašu Krešimiru Ćosiću.
Za organiziranje natjecanja i sportskih manifestacija od značaja za Općinu Pašman u novoj proračunskoj godini predviđeno je 128.000 kn.
Ovo je samo dio projekata koje smo izdvojili iz proračuna za sljedeću godinu dok se kompletni proračun s projekcijama za 2022. i 2023. može pogledati na općinskim stranicama.
Za kraj načelnik naglašava da će izvršenje ovogodišnjeg proračuna biti veće nego prošlu godinu usprkos krizi u kojoj se svi nalazimo, a točne podatke znat ćemo za koji dan nakon Općinskog vijeća kada će se glasati za izvršenje proračuna za 2020. godinu.
(Otok Pašman)




»Općinski proračun planiran je realno i u skladu sa mogućnostima kao i svih godina do sada. Proračunom je obuhvaćen veliki broj projekata kako infrastrukturnih tako i socijalnih«
Krešimir ĆOSIĆ