Aktualna priča koja se tiče svih nas

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
HNK Zadar najavio prvu ovosezonsku premijeru, »Kredit« Jordija Galcerana
Autor: 
Ovo je zaista sjajan tekst što potvrđuje i činjenica da je u Španjolskoj unutar pet godina igrao u kontinuitetu 440 puta. Ovo je triler s vrlo smiješnim, komičnim situacijama, međutim ima i društvenih oštrica koje se tiču podjele društva na ljude koji su kreditno sposobni i one koji nisu, pojasnila je redateljica
Vedran SITNICA
Ovaj se komad postavlja prvi put u Hrvatskoj, vrlo je aktualan i zanimljiv, istaknuto je na konferenciji

Povodom prve ovosezonske premijere, HNK Zadar predstavio je predstavu Kredit. Zadarska će publika tako u srijedu 29. prosinca moći pogledati hvaljenu predstavu Jordia Galcerana čiji je tekst prvi put postavljen 2013. godine u Barceloni, a do danas je preveden na osam jezika i postavljen u deset država.
- Ovaj se komad postavlja prvi put u Hrvatskoj, vrlo je aktualan i zanimljiv. Jedna simpatična priča koja se tiče svih nas, a dolazi iz poznatog nam mediteranskog područja, najavio je Renato Švorinić, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta koji je još dodao i zanimljivost o autoru.

Odmjeravanje snaga

- Galeceran je u španjolskom teatru poznat pod nadimkom »kralj blagajne« jer mu je svaka predstava rasprodana, a nadamo se da će tako biti i u Zadru, rekao je Švorinić. Redateljica predstave Nenni Delmestre je surađivala s HNK Zadar. Nakon velikih uspjeha s Galceranovim tekstovima »Gronhol metoda« i »Burundanga«, koje je postavila u Sloveniji i Italiji, po treći se put prihvaća postavljanja ovog omiljenog pisca, s glumcima zadarskog HNK, Davorom Jureškom i Alenom Liverićem.
- Ovo je zaista sjajan tekst što potvrđuje i činjenica da je u Španjolskoj unutar pet godina igrao u kontinuitetu 440 puta. Ovo je triler s vrlo smiješnim, komičnim situacijama, međutim ima i društvenih oštrica koje se tiču podjele društva na ljude koji su kreditno sposobni i one koji nisu, pojasnila je redateljica dodavši kako u središtu ipak nije bankarska priča već odnos između dva lika koji odmjeravaju svoje snage, strategije i taktike.
- Još jedan razlog za postavljanje komada u Zadru, jesu i dva odlična glumca s kojima sam već surađivala, i s njima mi je poseban gušt raditi, rekla je redateljica ususret premijeri. Osim Jureška i Liverića u predstavi još sudjeluje i jazz pijanist Ivan Ivić koji situacije prati na klaviru, a Delmestre je naglasila kako joj je i ta suradnja bila iznimo ugodna.
- Ovaj je trio za mene bio jedno nadahnuće i zajedno sa suradnicima smo ostvarili jedan lijepi i inspirativan posao te se nadamo da će publika to i prepoznati, rekla je redateljica zahvalivši se na pozivu i suradnji. Na rad na predstavi su se osvrnuli i Jureško i Liverić.
- Radili smo s iznimnom redateljicom i mislim da će biti i iznimna predstava, kratko je rekao Jureško koji je uz to pohvalio cijelu ekipu, a posebno je istaknuo inspicijenta Mimija Zadarskog.
Liverić je kratko predstavio svoj lik, bankarskog činovnika koji jednom 60-godišnjaku ne želi odobriti kredit.

Prodaja ulaznica od četvrtka

- Cjela je priča vrlo aktualna, nema se tu što novoga dodati. Rad na predstavi je bio odličan, uvijek mi je lijepo s Nenni i Jureškom. Napravili smo nekoliko lijepih predstava i mislim da nastavljamo tako i dalje, radili smo odgovorno pa će i rezultat biti dobar, rekao je Liverić.
Prodaja ulaznica kreće od četvrtka, 23. prosinca. Kredit je priča o klijentu kojemu je žurno potrebno dobiti novac od banke, ali situacija se zakomplicira kada mu menadžer poslovnice odbije omogućiti kredit zbog toga što ne ispunjava uvijete kreditiranja. Suočen s nemogućnošću ispunjenja svoje želje, klijent započinje s prijetnjama menadžeru i postupno pretvara njegov život u pravu noćnu moru. Uvjerljivost i sigurnost s kojom se klijent obraća menadžeru te poznavanje određenih intimnih situacija iz života menadžera malo po malo dovodi do promjene odnosa i situacija dominiranja između dvaju muškaraca.

O predstavi

Autor: Jordi Galceran
Prijevod i režija: Nenni Delmestre
Scenografija i kostimografija: Lina Vengochea
Oblikovanje svjetla: Branimir Bokan
Uloge: Davor Jureško - Antonio, Alen Liverić -menadžer, Ivan Ivić - pijanist
Inspicijent: Mimi Zadarski
Fotografije: Željko Karavida K&K
Dizajn knjižice: Lina Vengochea

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno