Od vulgarnog parkirališta Muraj pretvoren u kulturno dobro

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Predstavljena prva skulptura - maketa grada sa zvučnom podlogom
Ovaj divan prostor i šetnica po arhitektonskom uređenju gospodina Bogdana Marova, već je zaživio među našim građanima, a vjerujemo da će zaživjeti i više. Čekamo još postavljanje projektom predviđenih kućica kako bi ovo postao nezaobilazan dio grada, i u turističkoj ponudi, i u našoj svakodnevnici, kazao je gradonačelnik Dukić
Marin GOSPIĆ
Skulptura - maketa je rađena od bronce na podlozi od valovitog aluminija, kao odraz mora i grada

Prva skulptura-maketa grada sa zvučnom podlogom te interaktivna šetnica novi su sadržaji na Bedemima zadarskih pobuna koji podižu njihov kulturni i povijesni značaj, a čine ga dostupnim i osobama s invaliditetom.
Istaknuli su to jučer na predstavljanju gradonačelnik Branko Dukić, pročelnici Ante Ćurković i Dina Bušić, zatim autor makete Damir Mataušić, Josip Milić iz Odjela za EU fondove, Mladen Bajlo, predsjednik Udruge slijepih i slabovidnih Zadarske županije te Miljenko Domijan, poznati zadarski konzervator zaslužan za uvrštenje zadarske fortifikacije na UNESCO-ovu listu.

Iz postolja makete izlazi zvuk Morskih orgulja

Ćurković je izrazio zadovoljstvo što je poučna šetnica na bedemima, ideja koja je stvorena davno, u ovoj godini realizirana i to kroz ova dva projekta - Zadar baštini i Tourism4All.
Gradonačelnik Dukić je rekao kako ga je interaktivna maketa Zadra oduševila te da vjeruje da će oduševiti i ostale građane i goste.
- Ovaj divan prostor i šetnica po arhitektonskom uređenju gospodina Bogdana Marova, već je zaživio među našim građanima, a vjerujemo da će zaživjeti i više. Čekamo još postavljanje projektom predviđenih kućica kako bi ovo postao nezaobilazan dio grada, i u turističkoj ponudi, i u našoj svakodnevnici, rekao je Dukić.
Skulptura - maketa je rađena od bronce na podlozi od valovitog aluminija, kao odraz mora i grada. Iz njezinog postolja izlazi zvuk Morskih orgulja iz šest zvučnika. Stabalca, Donat, zvonici, zgrade, antički Forum... sve je vjerno prikazano na ovom malom Zadru koji oslikava svoje realno izdanje 2021. godine. Akademski kipar Damir Mataušić, autor skulpture - makete, naglasio je kako mu je drago što je sudjelovao u ovom zadarskom projektu.
- Htjeli smo da maketa bude interesantna u svako doba dana. Navečer ona svijetli, čuju se zvukovi grada i to je prva takva maketa grada sa zvučnom podlogom. Njena posebnost je što se zvukovi grada mogu mijenjati i svakodnevno ažurirati. Čak se na šest odvojenih zvučnika mogu slušati različiti zvukovi i to događaji koji se momentalno događaju u gradu. Na primjer, Glazbene večeri u Donatu moći će se slušati ovdje, naravno, ako Grad tako želi napraviti. Tako da maketa postaje apsolutno interaktivna i postaje dio grada i onoga što se u njemu trenutačno događa. Po svemu ona pokušava ispričati priču grada - da je to grad na moru koji ima povijesni značaj, urbanistički promišljen, a opet suvremen i razvija se, rekao je autor makete.

Bedemi s povijesnim i kulturnim identitetom

Miljenko Domijan je istaknuo kako se povijesni dignitet Zadra pojačao s ovakvim sadržajem te izrazio zadovoljstvo što je Muraj opet dio kulturnog identiteta i življenja Zadrana.
- Zadar je u svojoj prošlosti imao mnoge nesreće. Najpoznatije su one 1202. kad su ga razorili križari i Drugi svjetski rat koji ga je gotovo poništio. Međutim, Zadar se vratio. Unoseći nove sadržaje koji pričaju prošlost grada, zaslugom zadarske uprave, sad smo bedeme, koji su nekada u 19. stoljeću bili poštanska cesta, a prije godinu dana, jedno vulgarno parkiralište, vratili građanima grada Zadra, rekao je Domijan.
Kako je dodao, Muraj je sustav koji je izgubio svoju izvornu funkciju - ratnu, obrambenu i postao je kulturno dobro i to na listi UNESCO-ove svjetske baštine.
- Jedan dio revitalizacije je i sadržaj koji će ljudi moći danas-sutra dopuniti sa šalicom kave ili čašom dobrog vina, rekao je Domjan te izrazio želju da se ostvari plan da se Krizmanova brončana skulptura trojice građana na klupi također postavi na Muraj.
I kipar Aldo Krizman i arhitekt Bogdan Ramov također su bili jučer na predstavljanju.
Interaktivna šetnica s reljefnim prikazom na Brailleovom pismu opisuje važnije simbole za interpretaciju bedema, kao što su lav na Kopnenim vratima, sedmoglavi zmaj i slično. Postavljena je u okviru projekta Tourism4All prekogranične suradnje Hrvatska - Italija gdje je Grad Zadar partner, skupa s još 14 partnera.
- Cilj je bio razviti pristupačne destinacije te poboljšanje pristupačnosti kulturnih atrakcija. To smo željeli omogućiti s ovom šetnicom, radi socijalne uključenosti osoba koje su u nepovoljnom položaju, osobe s invaliditetom. Također, željeli smo smanjiti sezonalnost, povećati predsezonu i posezonu našeg grada, rekao je Milić.

Pristupačno slijepim osobama

Mladen Bajlo je i sam isprobao nove sadržaje i taktilno i sluhom te rekao kako je izuzetno zadovoljan.
- Drago nam je da smo ušli u ovaj projekt i da smo došli do otvorenja. Pristup ovakvim sadržajima nam je od velikog značaja. Drago nam je da možemo biti inkluzivni, da se možemo uključiti ravnopravno sa svim ostalim ‘videćim’ ljudima, rekao je Bajlo te dodao kako će i ostalim slijepim osobama iz Hrvatske predstaviti ove sadržaje jer je cilj da kao turisti dođu u naš grad.
Programski koncept Muraja, kako je rekla Dina Bušić, radio se participativno s cijelim nizom stručnjaka i sugovornika aktivnih u kulturi.
- Osim prve zvučne makete, tu su i paneli koji mijenjaju sadržaj i dio su programskog koncepta koji buja iz dana u dan. Naš odjel koordinira UNESCO i radi na razvijanju cijelog projekta, tako da izvještavamo i sve druge gradove o tijeku upravljanja, planovima, turističkim kapacitetima i svim ostalim dokumentima koji su nužni da bi kao pravi UNESCO grad mogli funkcionirati i adekvatno čuvati svoju baštinu. Mogu reći da kao grad tu prednjačimo, a tu je uz nas i Šibenik. Upravo smo preuzeli predsjedništvo našeg upisa - dvije godine će to biti Grad Zadar, a zatim dvije godine Šibenik, dakle Hrvatska je preuzela predsjedavanje, rekla je Bušić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno