Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Na proljeće gradnja azila

Autor:

22.01.2009. 23:00
Na proljeće gradnja azila


Javni uvid u prijedlog Urbanističkog plana uređenja organizirat će se 27. siječnja, nakon čega će na Gradskom vijeću u ožujku biti konačno usvojen, kazao je Grgurović, pojasnivši kako će se potom zatražiti pravo gradnje


Pored brojnih vrijednih, odavno započetih projekata, koji bi se u ovoj godini konačno trebali realizirati, epilog bi uskoro trebala dobiti i priča o projektu prvog skloništa za pse i mačke na području Zadra.
Kompleksna dokumentacija
Riječ je, naime, o odavno poznatoj problematici koja je osobito eskalirala prije nekoliko godina kada je na privatnom zemljištu na Žmirićima “osvanulo” improvizirano sklonište za životinje. Iako je ono zapravo rezultat najbolje namjere članova zadarske Udruge za zaštitu životinja te njihove goleme ljubavi prema tim nedužnim bićima, zbog njihove skromne moći ovi psi tamo žive u krajnje neadekvatnim uvjetima.
Također je poznato da je Grad Zadar ovaj problem odavno prepoznao, a Dražen Grgurović, zamjenik gradonačelnika Zadra, oko njegova rješenja angažirao se prije gotovo tri godine, smatrajući nedopustivim da grad poput Zadra nema dostojno mjesto u kojem bi boravile napuštene životinje.
No, konačnu realizaciju ovog problema sve ovo vrijeme kočio je prije svega iznimno kompleksan proces dobivanja potrebne prostorno planske dokumentacije.
Naime, osnovni razlog ovolikog čekanja je dobivanje građevinske i lokacijske dozvole, koju je moguće dobiti na osnovi prostorno-planske dokumentacije, a ona se dobiva nakon javnog uvida. Točnije, u ovom slučaju je riječ o urbanističkom planu uređenja koji je potreban prema izmjenama zakona, a on je zapravo detaljniji od dosadašnjeg detaljnog plana uređenja.
– Urbanistički plan uređenja je dovršen u protekloj godini, no s obzirom da smo zahtijevali neke izmjene konačno je predložen na pretprošloj sjednici Gradskog poglavarstva. Javni uvid u prijedlog Urbanističkog plana uređenja organizirat će se 27. siječnja, nakon čega će na Gradskom vijeću u ožujku biti konačno usvojen, kazao je Grgurović, pojasnivši da potom slijedi stupanje u kontakt sa Središnjim državnim uredom od kojeg će se zatražiti pravo gradnje, odnosno građevinska dozvola.
Natkriveni boksovi
S obzirom na brojne odavno obećane sponzorske radove kao i donacije u vidu financijske pomoći i to ne samo od strane građana, nego i od različitih udruga iz cijele Europe, nameće se zaključak da će svim “štićenicima” na Žmirićima u veoma kratkom roku niknuti adekvatno sklonište.
U to je uvjeren i sam Grgurović, vjerujući da će brzo nakon spomenutog Gradskog vijeća u ožujku, svi radovi na novom skloništu biti brzo i uspješno završeni, što za Zadar svakako znači da će po skrbi o napuštenim životinjama prednjačiti pred drugim hrvatskim gradovima.
Poznato je, isto tako, kako je unatoč jako sporoj i kompliciranoj birokraciji, onaj najvažniji problem, odnosno pronalazak lokacije koja ulazi u prostorni plan, odavno riješen, a prema procjenama bi cijeli azil trebao koštati oko 1,5 milijuna kuna.
Naime, nova lokacija za smještaj skloništa za napuštene životinje prostornim je planom određena na području 2,6 km sjeveroistočno od ruba naselja Bokanjac te oko 70 metara istočno od ceste Zadar-Ražanac. Površina lokacije iznosi oko 52.500 četvornih metara, a novi bi azil trebao biti izgrađen po pravilniku te udovoljavati svim uvjetima zakona o azilu, odnosno imati prostranije i natkrivene boksove, infrastrukturu, struju, vodu, grijanje te adekvatan vanjski prostor.