Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

“Petobrzinskim mjenjačem” do 50 grama “speeda”

Autor: Minja Gugić

22.01.2009. 23:00
“Petobrzinskim mjenjačem” do 50 grama “speeda”


Jučer je svoju obranu iznio Jurica Kelemen koji je Sudskom vijeću priznao na koji je način drogu kupovao od Paula Zrilića te je izrazio kajanje i naglasio kako se više ne drogira. Paulo Zrilić koji je od kraja svibnja prošle godine u pritvoru, svoju će obranu iznijeti na kraju suđenja


Iznošenjem obrane drugooptuženog Jurice Kelemena (28) iz Zadra koji se uz Paula Zrilića (23) tereti za posjedovanje radi preprodaje droge, jučer je na Županijskom sudu u Zadru počelo suđenje pred Sudskim vijećem kojim predsjeda Boris Babić.
Naime, Kelemen je odlučio progovoriti na početku suđenja te je među ostalim, u svoju obranu rekao kako je drogu koju je dobrovoljno predao policiji, nabavio od Paula Zrilića.
– Kad mi je droga trebala, ja bih ga nazvao mobitelom i rekao šifru “petobrzinski mjenjač” što je značilo 50 grama “speeda”. On bi ga ostavljao na unaprijed dogovorenom i točno određenom mjestu, a radi se o neasfaltiranom parkiralištu ispred jedne pizzerije u Zadru. Droga bi bila ostavljena u starom, napuštenom “mercedesu” na podu ispod vozačevog mjesta i bila bi pokrivena novinama – priznao je Jurica Kelemen.
Još je među ostalim ispričao kako je drogu počeo uzimati prvi put u životu nekih šest mjeseci prije uhićenja u svibnju prošle godine, a uzimao je tri do četiri grama “speeda” dnevno jer mu je to “organizam tražio”.
– Počeo sam s manjim količinama, a onda mi je trebalo sve više i više. Zadnjih mjesec dana prije uhićenja čak mi je počelo i škoditi – rekao je Kelemen pojašnjavajući tužitelju Denisu Sokolu kako je “speed” na njega djelovao kao stimulator, jer izaziva nesanicu i čovjek se osjeća “poletniji, nema umora”.
Te večeri bio je priveden zbog remećenja javnog reda i mira, jer se u gluho doba noći svađao s djevojkom s kojom je živio, ispred zgrade.
Prema njegovim tvrdnjama, netko od susjeda je najvjerojatnije pozvao policajce zbog buke, a on je te noći bio pod utjecajem droge i alkohola.
Policajci ga nisu pretresali, ali su ga pitali “što ima?” – misleći pri tom na neko oružje.
– Rekao sam im da nemam oružje, ali da imam drogu. Nakon toga su me priveli u policijsku postaju do otriježnjenja. Još sam im rekao kako u kući imam pištolj koji sam našao tijekom Domovinskog rata i da imam četiri stabljike “canabisa”.
Jako mi je žao i kajem se zbog svega i zbog uzimanja droge i zbog počinjenog kaznenog djela. U međuvremenu sam se “očistio i skinuo na suho”, sam i neću se više drogirati. Sad radim, bavim se poljoprivredom i pčelarstvom – naglasio je Kelemen. Paulo Zrilić svoju će obranu iznijeti na kraju suđenja, a on se prema optužnici tereti da je od prosinca 2007. godine, pa do početka svibnja prošle godine u Zadru u najmanje pet navrata Kelemenu prodao sintetičku drogu amfetamin tzv. “speed” i to u pakiranjima od po 50 grama, za što mu je Kelemen plaćao dvije i pol tisuće kuna po paketu, a i on je u svom domu uzgajao marihuanu.
Kelemen je prema optužnici optužen da je drogu kupovao od Zrilića da bi je potom i sam prodavao na zadarskom narkotržištu.
Kad ga je policija uhvatila zbog narušavanja javnog reda i mira, kod njega su pronašli jednu PVC kutijicu sa 16 paketića “speeda” ukupne težine 13,2 grama.
Paulo Zrilić nastavak suđenja čekat će u ćeliji zadarskog Istražnog centra gdje se nalazi od dana uhićenja, 26. svibnja prošle godine, dok je Jurica Kelemen na slobodi.