Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ribarska inspekcija imat će slobodnije ruke

Autor: Nenad Marčina

22.01.2009. 23:00
Ribarska inspekcija imat će slobodnije ruke


Općina Sali putem informativnih letaka u svim dugootočkim mjestima i na otoku Zverincu obavijestila je građane, koji posjeduju odobrenje za obavljanje malog ribolova i žele napraviti potvrdu za 2009. godinu, da do petka 23. siječnja prilože sljedeće dokumente: presliku osobne iskaznice, presliku odobrenja za mali ribolov te presliku plovidbene dozvole obe strane.
Ispravna odobrenja za mali ribolov trebaju posjedovati ne samo Dugootočani već i svi ostali građani koji su registrirani u kategoriji malog ribolova, kaže Tonči Božanić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
– Ribarska inspekcija će biti osnažena s četiri nova broda na kojima će inspektori samostalno obavljati nadzor. Tri su već stigla, a četvrti će uskoro. U fazi smo dizajniranja ne samo plovila, već i novih odora za inspektore i skipere. To povećanje brodova ribarske inspekcije znači i ozbiljan nadzor i veću samostalnost, jer je do sada ribarska inspekcija uvijek ovisila o drugim ministarstvima i njihovim plovilima, a od sada će imati svoja vlastita plovila. Njihov će jedini zadatak biti da se bave nadzorom nad morskim ribarstvom, ističe Božanić.
Novi brodovi bit će opremljeni svom potrebnom opremom, uključujući i puretić, odnosno vinč za dizanje mreža na krmu. Svagdje na terenu gdje postoji sumnja u neispravnost arti, “mriža” i veličine njihovih oka, uz pomoć puretića inspektori će lako ustanoviti o kakvom se ribolovnom alatu radi. Osim što će ribolovni inspektori raditi prema svojem planu, moći će također reagirati i po dojavama građana, jer plovila koja su duga 8,3 metra mogu razviti putnu brzinu 32 nautičke milje. Konačni cilj Ministarstva je ukupno imati 36 ribarskih inspektora, od kojih 24 na moru i 11 na kopnu za slatkovodno ribarstvo te jedno mjesto za načelnika sektora. Na taj način, pridonijet će se stalnom boravku ribarskih inspektora na moru.
No, i u Ministarstvu su svjesni da neće biti lako kontrolirati 6.200 kilometara hrvatske obalne crte, ali kontrolirani nadzor na moru svakako će utjecati na svijest ribolovaca. Do kraja godine zaživjet će i projekt tzv. “blue boxova”, preko kojih će se moći kontrolirati kretanje i pozicioniranje svakog ribarskog broda preko 15 metara. Na taj će se način u Ministarstvu preko linka moći vidjeti krši li neka ribarica lovostaj. Kazne za prekršaje u morskom ribarstvu su drastične i iznose od 1.000 do 300.000 kuna.