Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Roditelji strepe za sigurnost djece

Autor: Ivana Burica

22.01.2009. 23:00
Roditelji strepe za sigurnost djece


Na Vrgadi je izgrađena nova školska zgrada u koju se, međutim, učenici ne mogu useliti stoga što objekt, iako završen još prije rujna, nema priključak na električnu energiju


Jučer se uime zabrinutih roditelja 12 osmoškolaca na otoku Vrgadi u našu redakciju javila predsjednica MO Vrgada Ružica Jakšić, koja nas je informirala da su zbog svakodnevnog urušavanja i prokišnjavanja stare školske zgrade na Vrgadi (riječ je objektu starom oko 150 godina), roditelji krajnje zabrinuti za sigurnost svoje djece.
Na Vrgadi je izgrađena nova školska zgrada u koju se, međutim, učenici ne mogu useliti stoga što objekt, iako završen još prije rujna, nema priključak na električnu energiju!
Iako je Zadarska županija s Elektrom Zadar sklopila ugovor da će nova škola priključak dobiti do kraja 2008. godine, do današnjih dana nema nikakvih naznaka da bi se to uskoro moglo dogoditi.
– U pitanju su životi naše djece pa je za nadati se da će HEP ozbiljno shvatiti ovaj problem i odraditi svoj dio posla. Dok ne bude prekasno, apeliraju vrgadinski roditelji.
Napomenimo da su radovi na izgradnji nove školske zgrade vrijedne 4 milijuna kuna započeli u ožujku 2007. godine. Roditelji vrgadinskih osnovaca još su u rujnu 2006. godine dvojili oko puštanja svoje djece na nastavu u trošnom objektu. Na posljetku su ih pustili, ali pod uvjetom da se tijekom školske godine 2006./2007. godine konačno započne s gradnjom nove zgrade. Taj je prvi cilj postignut te se s gradnjom nove škole krenulo u ožujku 2007. godine. Tada se kao rok završetka građevinskih radova spominjalo 10 mjeseci. Tih deset mjeseci produžilo se na 18 pa kao da i to nije bilo dovoljno, sada kada su ostvareni ostali uvjeti za preseljenje, sa svojim dijelom posla kasni HEP.
U zadarskoj smo Elektri jučer neslužbeno doznali da je do kašnjenja radova došlo zbog loših vremenskih uvjeta te slabe brodske povezanosti Vrgade i kopna. Naime, na Vrgadu treba dopremiti novi transformator. Iz zadarske su nas Elektre jučer, također neslužbeno, uvjeravali da će već sljedećeg tjedna dovođenje priključka u novu školu na Vrgadi biti blizu realizacije.
No, zar ugovori i rokovi ništa ne znače i tko vrgadinskim roditeljima može jamčiti da će struja doći na vrijeme, prije negoli se dogodi neka tragedija, pitali smo.
Za službene smo informacije upućeni na glasnogovornika HEP-a Radomira Milišića, kojem smo na njegov zahtjev uputili pismeni upit uz zamolbu da komentira situaciju i kaže konkretne informacije kad će i što HEP učiniti na rješavanju problema na Vrgadi.
Odgovor do zaključenja ovog broja nije stigao.