Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vlada osudila uklanjanje srbijanske zastave

Autor: Irena Jurjević

22.01.2009. 23:00
Vlada osudila uklanjanje srbijanske zastave

Foto: Filip BRALA



Apsolutno je nepotrebno stvoren slučaj i nije trebalo doći do toga, kazao je glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun. Micanje zastava gradonačelnik Kolega pravda pritužbama dijela građana i njihovom osjetljivošću u danima sjećanja na vrijeme ratnih stradanja i odavanja pijeteta žrtvama Maslenice


Zastave 24 zemlje sudionice Svjetskog prvenstva u Rukometu, koje su u četvrtak popodne postavljene na Narodni trg, netragom su nestale već sljedećeg jutra. Ipak, nije se radilo o samoinicijativnoj akciji građana, revoltiranih vijorenjem srbijanske zastave na glavnom gradskog trgu, već je odluku od tome donio zadarski gradonačelnik Živko Kolega, pravdajući je u priopćenju osjetljivim prilikama.
“U sklopu domaćinstva Svjetskom prvenstvu u rukometu, kao i u svim sličnim sportskim manifestacijama, uobičajeno je, a bila je i takva preporuka, da se po gradu postave zastave sportske federacije i zemalja sudionica natjecanja. Kako je osim sportskog programa na Višnjiku osmišljen i zabavni program na trgu, tako je i taj prostor obilježen upravo takvim zastavama. Tijekom jučerašnjeg dana i večeri dobio sam niz intervencija i pritužbi građana, te sam kao predsjednik lokalnog Organizacijskog odbora u Zadru, sagledavši sve činjenice, a imajući u vidu ove posebne dane u kojima su građani senzibilizirani sjećanjem na vrijeme ratnih stradanja i odavanjem pijeteta žrtvama Maslenice, donio odluku da se sve zastave s trga skinu, a ostat će zastave na Višnjiku sukladno propozicijama samog natjecanja”, poručio je, između ostalog, Kolega.
Zadarski gradonačelnik Živko Kolega pogriješio je kada je odlučio skinuti zastave sudionica rukometnog prvenstva, zbog pritužbi građana zbog isticanja srbijanske zastave, smatraju u Vladi.
Zajednička europska budućnost
– Apsolutno je nepotrebno stvoren slučaj i nije trebalo doći do toga. U situaciji kada je Hrvatska odličan domaćin prvenstva svim reprezentacijama, sportašima i navijačima, kada svi sudionici prvenstva i njihovi gosti uživaju visoko gostoprimstvo ne samo organizatora nego i svih građana, ovakva je situacija bila sasvim nepotrebna pa čak i ako je bilo pritužbi građana iz Zadra. Unatoč tome što smo imali strahovita iskustva u prošlosti s istočnim susjedima, danas su nam zajednički napori za unaprijeđenjem tih odnosa i zajednička nam je europska budućnost. Nije trebalo skidati zastave – bio je decidiran glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun.
Vijest da se na Narodnom trgu vijori srbijanska zastava prenijeli su u četvrtak svi mediji, nakon čega je uslijedilo negodovanje mnogobrojnih građana. Komentari na lokalnim portalima obilovali su prijedlozima da se zastava skine ili zapali, a iz zadarske policije stigla je vijest da je u četvrtak navečer priveden maloljetnik koji je zapalio bengalku na glavnom trgu. Ipak, on nije s njom pokušao zapaliti zastavu, već je samo slavio pobjedu Hrvatske protiv Švedske.
Rukometaši žele toleranciju
Vođa skupine Tornado Mario Gavran kazao je da, ako sve bude u domeni navijanja i bez provokacija, da nema straha za ponašanje skupine za vrijeme bilo kakvog sportskog događaja vezanog za Srbiju.
Čim se vijest o zastavama proširila reagirao je glasnogovornik HRS-a Zlatko Škrinjar, a igrači i stručni stožer  nisu htjeli komentirati temu.
– Žao nam je što se to dogodilo. Apeliramo  na toleranciju i sportsko ponašanje u duhu fair-playa. Želimo da  sve zemlje sudionice ovog Svjetskog prvenstva imaju isti tretman i da se ugodno osjećaju u Hrvatskoj, kao što je bilo i do sada –  rekao je Škrinjar.
Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, ustvrdio je da  je Zadar  grad koji živi pod pritiskom ratnog iskustva i svoje politike.
– Odluku o tome što će se dogoditi sa zastavama  trebala je donijeti država, jer je to državno i međudržavno pitanje, a ne jednog lokalnog gradonačelnika koliko god razumjeli specifične okolnosti tog grada, rekao je Pupovac.