Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Život i djelo Vlade Kristla

Autor: Goran Bujić

22.01.2009. 23:00
Život i djelo Vlade Kristla


Hrvatska kazališna kuća Zadar za ponedjeljak, 26. siječnja s početkom u 20.00h, najavila je gostovanje Zagrebačkog kazališta mladih s komedijom “Najbolja juha! Najbolja juha!”. Ove drame redatelj je Rene Medvešek, dramaturginja Olja Lozica, a igraju: Rajko Bundalo, Milivoj Beader, Edvin Liverić, Nađa Perišić-Nola, Barbara Prpić-Biffel, Filip Nola, Krešimir Mikić, Urša Raukar i Marica Vidušić.   Premijera je održana 29. ožujka 2008.god., kostimografkinja je Doris Kristić, skladatelj Zoran Ščekić, a za oblikovanje svjetla pobrinuo se Aleksandar Čavlek. 
Predstava je nadahnuta životom i djelom Vlade Kristla – umjetnika otpora, kontraverznog autora principijelno neprincipijelnog ponašanja kakvo se rijetko susreće. Njegova dosljedna borba za istinsku slobodu čovjekova prava na stvaralaštvo predmet je promišljanja i ove zbirke kazališnih slika. Vladu Kristla (1923. – 2004.) zbog buntovničke i subverzivnom sklone prirode ponekad su nazivali boemom; bio je na glasu kao bezkompromisni umjetnik koji se nikome ne prilagođava, a narav su mu nazivali nemogućom.
Rene Medvešek, glumac i redatelj, čije predstave svojim realno-nerealnim situacijama premošćuju granice spoznaja, zasigurno će vam ovom predstavom pomutiti um i uvući u vrtlog kontroverze u kojem ostati ravnodušan nije opcija.