Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Cesta mora biti zatvorena do 1. travnja?

Autor: Velimir Brkić

22.01.2010. 23:00
Cesta mora biti zatvorena do 1. travnja?

Foto: Vedran SITNICA



U zemuničkoj Općini tvrde da bi zatvaranjem D-502 Zemunik sasvim postao “slijepo crijevo”
Prema nekim najavama, za javni promet ipak će se zatvoriti državna cesta D 502 u dijelu od županijske ceste Ž 6030 do ulaza na internu prometnicu Zračne luke Zadar. Sporna lokalna cesta za Zemunik do ulaza u Zračnu luku Zadar, prema tvrdnjama pojedinih portala, mora se zatvoriti do 1. travnja. To je navodno, jedan od bitnih uvjeta za zatvaranje 14. poglavlja u pregovorima Hrvatske s EU.
Uprava za civilni zračni promet Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dobila je izvještaj nadzora sigurnosti i zaštite zračnog prometa, kojeg je Europska komisija ECAA među, ostalim, obavila sredinom mjeseca studenoga protekle godine na dan kada se dogodila prometna nesreća u kojoj vozač sletio s ceste u područje stajanke aerodroma, pri čemu je oštetio parkirani zrakoplov Cessnu u vlasništvu Aerokluba Zadar. S tim izvješćem predstavnici Uprave za zračni promet ovih dana pregovaraju u Bruxellesu.
Za komentar ove novonastale situacije i spuštanja rampe preko rulnice postojeće ceste Zadar-Zemunik, jučer navečer nismo uspjeli dobiti ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete, direktoricu Zračne luke Zadar Katica Pupić Bakrač, a niti predsjednika Nadzornog odbora župana Stipe Zrilića.
Cesta, životno važna za stanovnike Zemunika, prelazi preko sletno-uzletne piste zadarskog aerodroma. U zemuničkoj Općini tvrde da bi zatvaranjem D-502 Zemunik sasvim postao “slijepo crijevo”.
Kao kompromisno rješenje nameće se izgradnja podvožnjaka ispod spornog dijela ceste koji presijeca pistu. Međutim, to je izazvalo dodatan revolt zaposlenika Zračne luke za koje je novoizgrađena brzu cestu Zadar II – Gaženica, tzv. Kalmetina, alternativni pravac Zemuničanima prema gradu Zadru pored još postojeće opcije preko Smokovića.
Istovremeno Zračna luka Zadar konstantno ukazuje na nužnost zatvaranja tog kritičnog dijela ceste zbog izravnog ugrožavanja sigurnosti zračnog i cestovnog prometa, o čemu najviše za sebe kazuju podaci o, nažalost, brojnim prometnim nezgodama sa stradalim osobama i velikom materijalnom štetom.
Prilikom slijetanja i polijetanja zrakoplova u Zračnoj luci spušta se rampa na cesti koja vodi od Zemunika do Zadra i promet se zaustavlja cestom u oba pravca. Ovakvo stanje na aerodromu traje već preko četrdeset godina, od 1968. godine. Na potezu je resorni ministar Božidar Kalmeta koji je kao kompromisno rješenje i ponudio izgradnju podvožnjaka.