Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kako pomoći zadarskim beskućnicima?

Autor: Ante Rogić

22.01.2010. 23:00
Kako pomoći zadarskim beskućnicima?

Foto: Tomislav JERAK



“Lice, ruke, plamen” naziv je izložbe Filipa Brale, otvorene u četvrtak u Galeriji ‘Arsenal’. U prisustvu velikog broja fotografa, Filipovih prijatelja i kolega izložbu je otvorio mr. sc. Goran Bujić, književni kritičar, urednik kulture u ‘Zadarskom listu’. On je nagalsio kako je na Bralinu izložbu došao iz dva razloga, iz kolegijalnosti, te kao kritičar. Istaknuo je kako se Filip Brala dokazao na području novinske fotografije, što dokazuju njegove fotografije na stranicama njemačkog časopisa “Der Spiegel” i hrvatskog izdanja National Geographica. Filip Brala rođen je u Zadru, fotografijom se počeo baviti još kao srednjoškolac, a za Zadarski list, čiji je i danas stalni suradnik, počinje raditi 2005. godine. Danas je stalni suradnik i novina 24 sata i Večernji list, te internetskog portala www.057info.hr. Ovo je njegova druga samostalna izložba. Brala se u Arsenalu u lipnju prošle godine predstavio izložbom fotografija inspiriran interakcijom humanog elementa s instalacijom Pozdrav suncu “odraZadra: Krugovi svjetla”.
Tema izložbe “Lice, ruke, plamen” su zadarski beskućnici. Izložba je humanitarnog karaktera, a sav prihod od prodaje fotografija u obliku bona za hranu autor će donirati beskućnicima. Izložba se sastoji od 25 fotografija, nastala je dijelom u siječnju 2009., te dijelom u siječnju ove godine. Fotografije koštaju po 200 kuna.
Goran Bujić napomenuo je prisustvo gotovo svih zadarskih fotografa na otvaranju Braline izložbe, od onih starije generacije, poput Zvonka Kucelina, Nenada Marčeva, Mrlje, Ivanova… preko Stipe Suraća, Željka Mršića, Vedrana Sitnice, Miškovića, Mršića, Gospića i ostalih, pa do najmađe generacije.
– Ovdje je u pitanju jedna određena profesionalna kolegijalnost. Kad je riječ o samoj izložbi pokušajte zamisliti jednu masu ljudi koji stoje oko vatre. Filip je napravio jedan spoj dokumentarne i umjetničke fotografije. Htio je, ne samo zabilježiti nešto, nego i posvjedočiti, istaknuo je Bujić. Okupljenima se obratio i sam autor, zahvalivši kolegama, ali i sponzorima izložbe. Uime Arsenala okupljene je pozdravila Nives Rogoznica, suradnica za odnose s javnošću.
Izložba ostaje otvorena do 17. veljače.