Područni ured Zadar očekuje 40.000 poreznih prijava

Slika korisnika admin
porezna_uprava1
Zvonko KUCELIN
U Poreznu upravu Zadrani mogu podnijeti prijave do 1.ožujka

S početkom nove godine započeo je i rok za predaju poreznih prijava za 2009. koje će se, kao i obično, zaprimati sve do kraja veljače. Točnije, s obzirom da je 28. veljače neradni dan, posljednji dan dostavljanja prijava istječe prvog sljedećeg radnog dana, odnosno 1. ožujka, doznajemo iz Porezne uprave - Područne službe Zadar.

Tko podnosi prijavu

Protekle godine u Područnom uredu Zadar zaprimljeno je ukupno 40.020 prijava poreza pa ih se otprilike toliko očekuje i ovoga puta. Do sada je zaprimljen tek neznatan broj prijava, a pristizanje najvećeg dijela očekuje se sredinom i krajem veljače.

- Godišnju poreznu prijavu obavezno podnosi porezni obveznik koji je u protekloj godini ostvario dohodak od nesamostalnog rada kod dva ili više poslodavaca istodobno te porezni obveznik ako je ostvario dohodak od samostalne djelatnosti (obrtničke, djelatnosti slobodnih zanimanja, poljoprivrede, šumarstva i ostalih djelatnosti) od kojih se dohodak utvrđuje na temelju propisanih poslovnih knjiga. Prijavu je dužan podnijeti i porezni obveznik rezident ako je oporeziv dohodak u prošloj godini ostvario izravno iz inozemstva (navedeno se ne odnosi na mirovine rezidenata ostvarene u inozemstvu, jer one ne podliježu oporezivanju u RH), kao i porezni obveznik ako je Porezna uprava zatražila da naknadno plati porez na dohodak ili ako poslodavac, isplatitelj primitka ili sam porezni obveznik nije obračunao, obustavio i uplatio predujam poreza na dohodak i prirez porezu na dohodak. Također, prijavu podnose i članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi koji po osnovi rada na brodu ostvare dohodak od nesamostalnog rada prema članku 128. Pomorskog zakonika i članku 85. Pravilnika o porezu na dohodak, navode u Područnoj službi Zadar.

Olakšice

Prilikom podnošenja prijave uz popunjeni obrazac potrebno je dostaviti dokumentaciju ovisno o vrsti dohotka koju je porezni obveznik ostvario, kao što je izvješće o plaći, mirovini, doprinosima, porezu i prirezu, potom obavijest o isplaćenoj mirovini, potvrda isplatitelja o ostvarenom drugom dohotku u 2009. godini i uplaćenom porezu i prirezu, kao i ostalu propisanu dokumentaciju ovisno o tome koje porezne olakšice porezni obveznik podnošenjem prijave želi ostvariti.

U odnosu na prošlu godinu, napominju u Područnoj službi Zadar, porezni obveznici koji žele ostvariti olakšice, odnosno uvećanje osobnog odbitka po osnovi kupnje ili gradnje prvog stambenog prostora, održavanje stambenog prostora ili po osnovi plaćene najamnine nisu obvezni priložiti svu dokumentaciju propisanu Zakonom i Pravilnikom o porezu na dohodak ako su ih već dostavljali kao prilog uz godišnju poreznu prijavu i koristili uvećanje po toj osnovi u prethodnim poreznim razdobljima te ako nije došlo do promjene tih podataka. U tom slučaju potrebno je, naime, dostaviti samo dokaze o plaćanju.

Prijave poreza zaprimaju se neposrednim dolaskom u ispostavu Porezne uprave ili putem pošte, a sve potrebne informacije porezni obveznici mogu pronaći na internetskim stranicama Porezne uprave: www.porezna-uprava.hr, mogu ih dobiti i u Kontaktnom centru Porezne uprave na besplatne brojeve telefona 0800-10-01 i 0800-66-99-33 od 9 do 15 sati, kao i u nadležnim ispostavama Porezne uprave.

OIB

Porezni obveznici su od 1. siječnja na poreznim prijavama umjesto matičnih brojeva (MB) i matičnih brojeva građana (MBG) dužni iskazivati osobne identifikacijske brojeve (OIB).

Obveznici koji ne podnesu prijavu poreznom tijelu u propisanom roku kaznit će se kaznom od pet do petsto tisuća kuna, navode u Područnoj službi Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno