Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Rakija na udaru trošarina

Autor: Velimir Brkić

22.01.2010. 23:00
Rakija na udaru trošarina


Kazne za male proizvođače koji ne poštuju zakon iznose od 20 do 500 tisuća kuna. Tako kaže novi Zakon o trošarinama. Trošarine će plaćati i vlasnici kotla ili kazana koji će ih morati registrirati te voditi evidenciju ne samo o vlastitoj proizvodnji, nego i o tome kome su kazan posudili
S prvim danom Nove godine hrvatske građane dočekale su ne samo nove cijene nego i brojne nove obveze. Uz harač koji nam ostaje, na snagu je stupio, između ostalog, novi Zakon o trošarinama, odnosno uvođenje trošarina za male proizvođače alkoholnih pića. Fizičke osobe koje za svoje potrebe peku rakiju trošarinu će plaćati prema zapremini kotla – 100 kuna za kotao zapremine 40 do 100 litara, a preko 100 litara 200 kuna, kao i trošarinu na proizvedenu rakiju. Ova promjena i namet pogodit će veliki broj žitelja zadarskog zaleđa, priobalja i otoka u čijoj je tradiciji pečenje rakije. Trošarina na vino i dalje nema.
Ogorčeni vlasnici kotlova
Po domaćinstvu može se ispeći 20 litara čistog alkohola, što je otprilike 50 litara rakije jakosti 40 posto ili 16 gradi. Višak rakije država će naplatiti 22-25 kuna po litri čime proizvođači rakija nisu nimalo oduševljeni.
– Ma, koja je to rakija od 16 gradi. Tko to uopće pije. Što će se piti kada se djeca odluče udavati, ženiti, pitaju se vlasnici kotlova za pečenje rakije.
Za one koji proizvedu više od 20 litara čistog alkohola godišnje, dakle 50 litara rakije, obavezni su platiti trošarinu čak i onda ako svu rakiju sami i popiju. Po litri čistog alkohola trošarina iznosi 53 kune, odnosno od 25 do 30 kuna po litri rakije, ovisno o postotku alkohola u rakiji. Dapače, zbog novih nameta mnogi od njih najavljuju odustajanje od, u nekim obiteljima, tradicijskog posla pečenja rakije odnosno njezine proizvodnje jer će sve preko 50 litara morati prijaviti i na to platiti porez.
– Ako budem morao platiti porez za svaki ispečeni kazan, ne znam po kojoj ću tada cijeni prodavati rakiju i hoću li je uopće kome moći prodati. Proizvodnja mi je bila hobi koji je kroz godine prerastao u nešto više, ali ne toliko da bih od tog posla mogao živjeti. Prema mom mišljenju, trošarine su samo još jedan udar na seljake zbog kojega će mali proizvođači jednostavno ukinuti tradiciju koju su naslijedili od svojih očeva, jada se vlasnik kotla iz Gorice.
Naime, nema više pečenja rakije u vlastitom dvorištu bez podmirenja obveza prema državi.
Kaznene mjere
Nove odredbe Zakona o trošarinama predviđaju i kaznene mjere. Iako nije točno nije precizirano tko će ih provoditi kazne su uobičajene za gospodarski kriminalitet. Kazne za fizičke osobe su dvije do deset tisuća kuna. Za pravne osobe od 40 tisuća do čak milijun kuna. Kazne za male proizvođače koji ne poštuju zakon iznose od 20 do 500 tisuća kuna. Tako kaže novi Zakon o trošarinama. Trošarine će plaćati i vlasnici kotla ili kazana koji će ih morati registrirati te voditi evidenciju ne samo o vlastitoj proizvodnji nego i o tome kome su kazan posudili. Posudbe, međutim, neće biti jer će se zbog potrebe iskazivanja podataka i plaćanja trošarine kazani morati iznajmljivati.
Suprotno mišljenjima malih proizvođača stručnjaci tvrde da će ovim zakonom izvjesno rakija biti sve bolja i bolja.
– Profilirat će se pravi proizvođači, koji će od svog proizvoda moći i živjeti. Ovim zakonom na svoje će doći oni koji prave kvalitetnu rakiju i koja će se prodavati po 70 ili 80 kuna za litru, rekao je upitani agronom, ocijenivši da je sada na tržištu veliki nered i da je do dobre rakije teško i doći.