Više od obnove spomeničke baštine

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vrana templari
Filip BRALA
Buduća funkcija hana je višenamjenski kompleks s djelomičnim vraćanjem prvotne namjene

Mjesto Vrana u općini Pakoštane stoji pred početkom velikih projekata koji će vrednovanjem tamošnje iznimne povijesne baštine, promijeniti izgled ovog područja, tako značajnog u mnogim povijesnim razdobljima. Kako je potvrđeno iz Kabineta ministra kulture RH Bože Biškupića, projekt obnove kompleksa Maškovića Hana u Vrani ima za krajnji cilj obnovu jedinstvenog spomenika u Hrvatskoj, kao i stvaranje uvjeta za gospodarski oporavak mjesta Vrana. Projekt predviđa cjelokupnu obnovu i revitalizaciju kompleksa uz maksimalno poštivanje i zaštitu zatečenih izvornih struktura. Za potrebe projekta osnovat će se posebna agencija koja će nakon obnove provedbom primjerenog plana upravljanja osigurati dugoročnu održivost kompleksa i pridonositi ekonomskom razvoju regije. Projekt je prijavljen početkom 2009. godine za financiranje iz pretpristupnog fonda Europske Unije (program IPA) u iznosu od 2. 500,000 eura od čega Republika Hrvatska osigurava 25 posto.

Projekt se odvija po fazama, a njegovo konačno dovršenje predviđeno je za 2013. godinu. Ono što je trenutačno u postupku su izrade projektne dokumentacije i izrada plana gospodarskog razvoja, što je ujedno specifičnost ovoga projekta u kojem nije riječ samo o obnovi spomeničke baštine, nego potpunog promišljanja buduće svrhe tog objekta u lokalnoj zajednici. Kako ističu u Ministarstvu kulture, buduća funkcija Hana je višenamjenski kompleks s djelomičnim vraćanjem prvotne namjene. Tako će se u kompleksu smjestiti prenoćište, restoran, prodajna mjesta za autohtone poljoprivredne proizvode, ured Parka prirode Vransko jezero s info punktom te izložbeni prostor za izlaganje arheoloških nalaza iz templarske gradine.

Obnovljeni han pružit će nove mogućnosti i za rad obližnjeg Parka prirode Vransko jezero i omogućiti razvoj znanstvenog i edukativnog turizma, poput smještaja za buduće istraživače bogate arheološke baštine u Vrani. Primjerice, tek nekoliko desetaka metara od hana, nalaze se ostatci templarske gradine, odnosno benediktinskog samostana na kojoj još nisu provedena arheološka istraživanja.

- Ovo je projekt koji se kotrlja malo-pomalo i razvija se prema planovima. Općina Pakoštane u njemu sudjeluje i mi smo već sufinancirali dio istraživačkih radova, a nastavit ćemo i dalje u skladu s dogovorenim. Također, mi imamo obveze prema sadašnjem korisniku prostora i to će se pitanje riješiti, mogu reći, na obostrano zadovoljstvo, kazao nam je načelnik općine Pakoštane Milivoj Kurtov, koji je također želio izraziti svoju zahvalu prof. Anastaziji Magaš na njenom zalaganju i radu za ostvarivanje ovoga projekta.

- Često se to ne spomene, a ona je uložila toliko truda da joj svakako moramo zahvaliti, naglasio je Kurtov.

Općina Pakoštane je i službeni vlasnik Maškovića hana, a njena je zadaća i osnivanje agencije "Han" koja će biti odgovorna za daljnje vodstvo objekta kao samostalnog subjekta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno