Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bitanga: Dostigli smo razinu demokratskog funkcioniranja

22.01.2012. 23:00
Bitanga: Dostigli smo razinu  demokratskog funkcioniranja


Referendumski  dan protekao je bez incidenata, složili su se, kako u  Županijskom povjerenstvu  za provedbu državnog referenduma, tako i u  GONG-u.
U izviješću GONG-a je,  po dojavama građana, zabilježeno nepostojanje listića za slijepe osobe na jednom od biračkih mjesta u  OŠ “Stanovi” zbog čega je  birač odbio glasovati, a dojavljena im je i prisutnost  propagandnog materijala u  neposrednoj blizini dva  glasačka mjesta u prostorijama “Croatia osiguranja”  čime je prekršena obvezna  uputa Državnog izbornog  povjerenstva po kojoj u  krugu od 50 metara od glasačkog mjesta, kao i na samom mjestu, nije dopušteno isticanje propagandnih  plakata, niti dijeljenje letaka. Iz ureda GONG-u  smo saznali da je bila riječ  o propagandnim materijalima u kojima se zagovaralo referendumsko “protiv”.
– Incidenata nije bilo i to  je najvažnije istaknuti. I mi  smo imali informacije, po  primjedbama promatrača,  da je na biračkom mjestu u  Stanovima bilo slijepih  osoba i naložili smo im da  pribave obrasce za slijepe  osobe i to smo riješili “u  hodu”. Nismo imali prijavu  vezano uz propagandne  materijale na biračkom  mjestu u “Croatia osiguranju” iz čega proizlazi da  je tu situaciju razriješio birački odbor. Iz Oliba smo  imali dojavu da je izvješena  zastava ručne izrade s porukom “Ne u EU”, dobili  smo i fotografije, no ta je  zastava izvješena na dvorišnom zidu osnovne škole,   a glasovanje se održavalo u  zgradi Poljoprivredne zadruge koja je udaljena  značajno više od 50 metara  i nije bilo potrebno reagirati. Na glasačkom mjestu u Turnju glasačka kutija  se malo rastvorila, ali to  smo odmah sanirali. Svi  navedeni događaji ilustriraju da je provedba referenduma, kao i provedba  nekoliko posljednjih izbora  dostigla razinu demokratskog funkcioniranja, istaknuo je predsjednik Županijskog povjerenstva za  provedbu državnog referenduma Marijan Bitanga.