Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Linić: PDV u funkciji zaštite najslabijih

22.01.2012. 23:00
Linić: PDV u funkciji zaštite najslabijih


Višim PDV-om zaštitit ćemo socijalno nemoćne, one koji imaju male prihode i koji jedva preživljavaju, izjavio je ministar financija Slavko Linić u Rijeci. Po njemu, teret novog, višeg PDV-a od 25 posto pokušat će se ublažiti međustopama poreza, kao i rastom neoporezivog dijela plaće, koji će iznositi tri tisuće kuna.
– S nizom međustopa pokušat ćemo pomoći građanima kojima je to potrebno. Isto tako, poznati smo po tome da imamo dosta visoku stopu neoporezivog iznosa plaće, tako da će se kroz to pokušati građanima omogućiti da kako-tako žive, kaže Linić. S druge strane, dodao je, privreda je potpuno stala – samo zbog prevelikih doprinosa, a viškom naplaćenog PDV-a bit će pokriveno i planirano smanjenje doprinosa iz plaća te dodatno rasterećeno gospodarstvo.
Prema njegovim riječima, intenzivno se radi na proračunu za 2012. godinu i do 9. veljače Vlada će biti u mogućnosti uputiti dovršeni prijedlog proračuna Saboru. Prva stepenica je sjednica Vlade u četvrtak, gdje će premijer Milanović dati okvir za izgled proračuna, a ministar financija priznaje da se reže svugdje, u svim resorima ponešto.
– Nastojimo štedjeti na masi plaća, cilj je racionalnije poslovanje, ali i racionalniji rashodi, a bit ćemo puno rigorozniji i u davanju državnih subvencija, rekao je.
Može se očekivati da se racionaliziraju svi materijalni troškovi uprave osim samih plaća, smanjit će se i dio investicija, a zasad je još prerano procjenjivati koje će se investicije u ovoj godini zaustaviti ili prolongirati za bolja vremena, jednako kao i koji će sektori doživjeti smanjenje subvencija. U svakom slučaju, Linić tvrdi da se božićnice i regresi zaposlenih u upravi i državnim službama neće dirati.