Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Maslinici tretirani po ekoprincipima

22.01.2012. 23:00
Maslinici tretirani po ekoprincipima


Vjera Biloglav zasadila je svoj prvi maslinik na predjelu Baredina, u Kožinu. Posadila je 70-ak stabala i pritom se opredijelila za uzgoj oblice, drobnice, levantinke, istarske bjelice, leccina i grambućele. Maslinik se nalazi unutar borove šume i za Vjeru Biloglav prava je oaza mira gdje rado provodi svoje slobodno vrijeme.   
– U Kožinu se nalazi naša obiteljska kuća i tijekom šetnji uživala sam promatrati mnogobrojne maslinike koji se nalaze na ovom području. Fascinirali su me i odlučila sam 2000. godine podići maslinik na predjelu Baredina. Godinu dana poslije zasadila sam novih 70 maslina na predjelu Polje u Zemuniku, rekla nam je Vjera Biloglav kojoj bavljenje maslinarstvo predstavlja veliko zadovoljstvo kao i uređenje vrta u sklopu kuće s čije terase se uživa u mirisu đirana, garofula, dragoljuba, begonije, margarete, kale, ružmarina, oleandra.
Vjera Biloglav odlučila se za ekološki uzgoj i ima u planu ubrzo ući u prijelazno razdoblje, a potom dobiti i ekoznak.
– Uskoro ću uputiti zahtjev za obavljanje stručnog nadzora, analitički nalaz je napravljen i po njemu maslinici su tretirani po ekoprincipima. Rado sam se odlučila za ekološki uzgoj, iako sam svjesna da to podrazumijeva velike napore i izazove. Ekološki pristup je sve prisutniji u svijetu i drago mi je da se i maslinari u Zadarskoj županiji sve više orijentiraju navedenom načinu proizvodnje. Dobivanje ekomarkice bit će kruna moga dugogodišnjeg bavljenja maslinarstvom, kazala nam je Vjera Biloglav.
Rad u masliniku Vjeri Biloglav predstavlja trenutke radosti i opuštanja, ali i dobru rekreaciju. Veliki trud koji ulaže, uz potporu supruga Rudija i djece, rezultirao je visokokvalitetnim ekstradjevičanskim maslinovim uljem.
– Dugotrajno razdoblje suše utjecalo je na slabiji prinos ali ne i na kvalitetu i količinu dobivena ulja. Berbu smo započeli iza polovice listopada. Brali smo ovisno o sorti i zrelini, a istog dana ubrane plodove smo i preradili u uljari “Zemunik”. Sin Ivan vodi uljaru koju je opremio suvremenim strojevima i drago nam je da su mnogi maslinari iz Zadarske županije dali svoje povjerenje uljari “Zemunik”, naglasila je Vjera Biloglav.
Od 2008. godine Vjera Biloglav je krenula na natjecanja i upravo nagrade koje je osvojila potvrda su kvalitete njena rada i dodatna motivacija. Na manifestaciji Maslina Split sudjelovala je četiri godine za redom što je rezultiralo ulaskom u Top 20, osam zlatnih, dvije srebrne i brončanu medalju. Na Danima masline u Zadru 2010. godine osvojila je dvije zlatne i brončanu medalju. Potvrdu kvalitete svoga maslinova ulja Vjera Biloglav je dobila i na međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu gdje je 2010. godine osvojila zlatnu medalju, a 2011. godine okitila se velikom zlatnom medaljom. Već četiri godine na popisu je vodiča “100 najuspješnijih hrvatskih maslinara”. Ekstradjevičansko maslinovo ulje Vjere Biloglav ušlo je među deset najboljih ulja na nedavno održanoj manifestaciji “Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji” koja se održala u Vodicama.
– Krenula sam na natjecanja da bih se uvjerila u kvalitetu ulja koje proizvodim. Nagrade mi znače poticaj u daljnjem bavljenju maslinarstvom. Veselim se natjecanjima i dobroj atmosferi koja vlada među maslinarima. Ovom prilikom čestitam svima na osvojenim nagradama kao i onim maslinarima koji svoje uzorke nisu dali na analizu, a sigurna sam da bi osvojili medalje, istaknula je Vjera Biloglav.
Vjera Biloglav velika je zaljubljenica u maslinu, ali je i autorica nekoliko pjesničkih zbirki. Na etiketi ekstradjevičanskog maslinova ulja Biloglav ispisan je njezin stih, iz pjesme pod nazivom Princeza vječnih korijena.