Predsjednik Josipović stigao u posjet Albaniji

Slika korisnika admin
Autor: 
Josipović u posjetu Albaniji
FaH

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović stigao je u ponedjeljak ujutro u dvodnevni službeni posjet Albaniji, gdje će se sastati sa svojim domaćinom, predsjednikom Bamirom Topijem i ostalim najvišim albanskim dužnosnicima.

Odmah po Josipovićevu dolasku, nakon svečanog državničkog dočeka, dvojica predsjednika započela su razgovore u četiri oka, nakon čega će uslijediti i razgovori izaslanstava dviju država. Po završetku sastanka dvojica predsjednika nazočit će potpisivanju sporazuma između hrvatske i albanske vlade o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola.

Predsjednik Josipović sastat će se tijekom dana i s albanskim premijerom Salijem Berishom te s predsjednicom parlamenta Jozefinom Topali.

Drugog dana posjeta Tirani, u koji je stigao u pratnji supruge Tatjane, Josipović će održati predavanje o europskom putu Hrvatske na Sveučilištu u Tirani te će se sastati s gradonačelnikom glavnoga grada Lulzimom Bashom.

Hrvatska i Albanija razvijaju međusobno vrlo dobre i prijateljske odnose, a posebice je razvijen politički dijalog vezan uz pristupanje Europskoj uniji, što je jedan od glavnih vanjskopolitičkih prioriteta obiju država. Albanija, koja još uvijek nije dobila status kandidata, smatra hrvatska iskustva u tome procesu vrlo korisnima, dok hrvatska strana pruža potporu i nastoji pomoći albanskim nastojanjima na putu ka članstvu u EU-u. Dvije zemlje također razvijaju partnerski odnos kao punopravne članice NATO saveza.

Albanija i Hrvatska zainteresirane su za unapređivanje regionalne prometne i energetske povezanosti, posebice za izgradnju Jadransko-jonske autoceste te potencijalnu izgradnju Jadransko-jonskog plinovoda, a također i za uspostavu boljih izravnih prometnih, zračnih i pomorskih veza.

Ukupna trgovinska razmjena između dviju zemalja zadnje dvije godine bilježi značajan rast, no unatoč tome u razdoblju od siječnja do studenoga 2011. iznosila je skromnih 48,1 milijun eura, a slabije razvijena Albanija posebno je zainteresirana za hrvatska ulaganja te suradnju u području turizma.

Hrvatski i albanski dužnosnici ostvarili su u posljednje dvije godine brojne bilateralne susrete te kontakte u sklopu međunarodnih skupova. Posjet predsjednika Josipovića prvi je njegov službeni posjet toj zemlji, a njegov albanski kolega Bamir Topi boravio je u Zagrebu prilikom inauguracije hrvatskog predsjednika 18. veljače 2010. godine.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno