Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadar ubacio u višu brzinu

22.01.2012. 23:00
Zadar ubacio u višu brzinu


U dvije utakmice bez prvog strijelca Gorana Vrbanca, koji je na prosjeku od 16,5 poena za 26 minuta po susretu, košarkaši Zadra upisali su dvije vrlo uvjerljive pobjede. Prvo najuvjerljiviju gostujuću, u Slavonskom Brodu 20 razlike pa onda i najuvjerljiviju domaću, prošle subote protiv Alkara, čak 46 razlike


U dvije utakmice bez prvog strijelca Gorana Vrbanca, koji je na prosjeku od 16,5 poena za 26 minuta po susretu, košarkaši Zadra upisali su dvije vrlo uvjerljive pobjede. Prvo najuvjerljiviju gostujuću, u Slavonskom Brodu 20 razlike pa onda i najuvjerljiviju domaću, prošle subote protiv Alkara, čak 46 razlike.
Naravno da ozljede bilo kakvog tipa nikada nisu dobrodošle, naročito kada je riječ o jednom od ključnih igrača, no one često otvore više prostora nekim drugim igračima i pokažu kako momčad funkcionira u takvim okolnostima. Zadrani su sada već došli do te faze uigranosti i sportske forme da i bez Vrbanca mogu razliku u kvaliteti, u odnosu na ostale A-1 ligaše, pretvoriti u laku pobjedu.
Uostalom, ova momčad je bolja od one iz prvog dijela sezone i zato što je dobila dva pojačanja, Antu Krapića pod košem i Karla Vragovića u vanjskoj liniji, koji su se već pokazali u dobrom svjetlu, a sigurno mogu još bolje. Brođani u drugom poluvremenu i Sinjani tokom cijele utakmice nisu imali nikakav odgovor na agresivnu zadarsku obranu, koja je u oba slučaja primila ispod 60 poena. A po dobro poznatom receptu, kada je obrana prava, čvrsta, onda je i u napadu lakše igrati.
Forma u usponu
Kako sada stvari stoje, Zadar teško može izgubiti utakmicu do kraja A-1 lige, naročito kada se vrati Vrbanc. Najveći ispit trebao bi biti onaj u Šibeniku krajem veljače, no do tada ima još punih mjesec dana i za očekivati je da će momčad Aleša Pipana u međuvremenu još više podići razinu svoje igre. Kako je i sam trener rekao, prvi dio plana, plasman u Ligu za prvaka, je ispunjen, ali još je dug put do ostvarenja glavnog ovosezonskog cilja i zato nema mjesta opuštanju. Tim više što utakmice u A-1 ligi nisu ni približno pravo mjerilo onoga što Zadrane očekuje, kada im s druge strane terena budu stajali Cedevita, Zagreb i Cibona.
Izvjesno je da će tri zagrebačka kluba izboriti Hrvatskoj četvrtog predstavnika u Jadranskoj ligi sljedeće godine, ali na to će mjesto ciljati i Splićani i Šibenčani pa će taj dio natjecanja imati jednu sasvim drugačiju, višu dimenziju, u odnosu na ovaj trenutni. Zadar na to mora biti spreman i zato treba svaki trening i svaku utakmicu do kraja A-1 lige shvatiti maksimalno ozbiljno.
Nijedna od tih utakmica nije pravo mjerilo snage momčadi, ali može pokazati je li u nekim elementima igre napravljen napredak ili nije, odnosno kakva je forma pojedinog igrača. Poput svojevrsnih trening utakmica, naravno, bez podcjenjivanja protivnika.
Darda, Zabok pa Kup
Split (omjer 10-3 kao i Zadar) i Jolly (9-4) također su jednom nogom u Ligi za prvaka, a na četvrtom mjestu se izdvojio Zabok (8-5). Peto mjesto, posljednje koje vodi u gornji dom, drži Kvarner (6-7), iza kojega je pet momčadi sa po pet pobjeda, s tim da Sonik i Križevci imaju poraz više (8) od Alkara, Darde i Broda (7). Među tim momčadima će se vjerojatno do posljednjeg kola voditi velika borba pa će barem s tog aspekta A-1 liga ponuditi kakvu-takvu natjecateljsku draž.
Sljedeći protivnik Zadru je Darda. Ako idemo logikom da je Zadar pobijedio Alkara 46 razlike, a deset dana ranije je Alkar u Dardi slavio sa +10, ne bi trebalo biti problema sa knjiženjem nova dva boda. Ključan će, kao i uvijek, biti pristup utakmici od strane Pipanovih igrača. Ako bude pravi, pobjeda neće doći u pitanje.
Poslije toga Zadrani imaju dva tjedna bez utakmica, budući da su u 16. kolu slobodni, a onda 11. veljače na Višnjik stiže Zabok, koji im je u prvom dijelu sezone nanio prilično bolan poraz. To će biti generalna proba pred završni turnir Kupa Krešimira Ćosića, 15. i 16. veljače u Zagrebu, koji će, pak, biti odličan test da se vidi gdje je Zadar u odnosu na Zagreb (a možda i Cedevitu), mjesec dana uoči Lige za prvaka.